Budget voor bevolkingsprogramma's VN moet verdrievoudigd

Budget voor bevolkingsprogramma’s moet verdrievoudigd, zegt Het bedrag dat wereldwijd beschikbaar is voor bevolkingsprogramma’s en reproductieve gezondheidszorg, moet drie keer zo groot worden, omdat de noodzaak is gegroeid en de waarde van de dollar is gedaald. Dat zegt de VN-Commissie voor Bevolking en Ontwikkeling.
Voor het eerst in vijftien jaar heeft de commissie het Caïro Actieplan geëvalueerd, dat 15 jaar geleden werd opgesteld op de topconferentie in Caïro over bevolkingspolitiek en familieplanning.

Niet realistisch


Landen spraken daar af om in 2010 wereldwijd 20,5 miljard dollar (15,5 miljard euro) in bevolkingsprogramma’s te steken. Dat bedrag moet nu echter worden bijgesteld naar 64,7 miljard dollar (48,5 miljard euro), vindt de VN-commissie. De kosten voor gezondheidszorg nemen enorm toe, maar de dollar blijft in waarde dalen, waardoor het bedrag uit 1994 niet meer realistisch is.
Met het geld moeten programma’s worden uitgevoerd op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheidszorg, familieplanning, gezondheid van moeders, fundamenteel onderzoek en beleidsanalyse.
Ook een nieuwe studie van secretaris-generaal Ban Ki-Moon toonde vorige week aan dat het afgesproken budget veel te laag is. Dat komt, behalve door de lage dollar, vooral doordat de sterfte onder moeders en kinderen hoog blijft en de hiv/aids-epidemie veel ernstiger is geworden.
“We zijn hoopvol dat donoren en ontwikkelingslanden genoeg fondsen zullen mobiliseren om aan de noden te voldoen”, zegt Stan Bernstein van het VN Bevolkingsfonds (UNFPA). Een aantal landen heeft al toegezegd meer te gaan geven.

Millenniumdoelen


“Als het bedrag niet wordt gehaald, zal de voortgang op een aantal millenniumdoelen onvoldoende zijn”, zegt Bernstein, vooral op het gebied van kinder- en moedersterfte. De sociale empowerment van vrouwen zal ernstig worden belemmerd, omdat vrouwen moeilijke keuzes moeten maken tussen hun productieve en reproductieve leven. Minder familieplanning betekent bovendien dat gezinnen moeilijker uit de armoedeval kunnen ontsnappen.
Op dit moment hebben 200 miljoen vrouwen geen toegang tot reproductieve gezondheidszorg of familieplanning, en door de verjonging van de wereldbevolking neemt dit aantal toe.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.