Buurlanden Bolivia gieten olie op de golven

Argentinië en Brazilië erkennen het “soevereine recht” van Bolivia om zijn aardgasvoorraden te nationaliseren. Samen met Venezuela willen ze Bolivia betrekken bij de integratie van de energievoorziening van Zuid-Amerika. Dat hebben de presidenten van drie landen donderdag (4 mei) beslist op een top samen met hun Boliviaanse collega Evo Morales.
Argentinië, Brazilië en Venezuela gaan “gemeenschappelijke investeringen” in Bolivia bevorderen die de ontwikkeling van het armste land van Zuid-Amerika moeten versnellen. De drie landen hebben Bolivia ook uitgenodigd te participeren in de aanleg van een gigantische gaspijpleiding van de Caribische kust tot in Argentinië en Uruguay. Bolivia bezit op Venezuela na de grootste aardgasreserves van Zuid-Amerika. De gevolgen van de nationalisering van het Boliviaanse aardgas zullen verder in bilaterale gesprekken worden behandeld.

Verklaringen vóór de drie uur durende topbijeenkomst in het Noord-Argentijnse Puerto Iguazú hadden een klimaat van spanning en wantrouwen geschapen tussen de vier landen, vooral tussen Bolivia en Brazilië. Bolivia is de grootste aardgasleverancier van Brazilië, en de Braziliaanse staatsmaatschappij Petrobras is de belangrijkste buitenlandse investeerder in de Boliviaanse gassector.

Maar de vergadering heeft de lucht doen opklaren. Volgens de Argentijnse president Néstor Kirchner was het “een van de beste vergaderingen” waaraan hij als staatshoofd had deelgenomen.

Volgens de korte verklaring die Morales en Kirchner samen met de Braziliaanse leider Luiz Inácio Lula da Silva en Hugo Chávez uit Venezuela na de bijeenkomst ondertekenden, is “de integratie van de energiesector een essentieel aspect van regionale integratie.” De vier presidenten zijn het eens over de noodzaak van een zekere aardgasvoorziening, en willen werk maken van een “evenwichtige ontwikkeling van productie- en verbruikerslanden”.

De topontmoeting was een initiatief van de Braziliaanse president Lula. De nationalisering van de Boliviaanse aardgas- en petroleumsector heeft een belangrijke uitwerking op de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras. Tot maandag had Petrobras de controle over de twee Boliviaanse raffinaderijen, de grootste gasvelden, een keten van benzinestations en een pijpleiding die van Bolivia naar Brazilië voert.

De nationalisering zal voor Brazilië allicht ook de aardgasprijs doen stijgen. Brazilië voert per dag 25 tot 30 miljoen kubieke meter Boliviaans gas in, tegen een prijs lager dan de marktprijs. Invoerder Petrobras moet nu over nieuwe contracten onderhandelen. Hogere prijzen zullen de Braziliaanse industrie pijn doen. Ruim tweederde van het aardgas dat Sao Paulo, het industriële hart van Brazilië, verbruikt, komt uit Bolivia.

Het positieve klimaat van de bijeenkomst steekt af tegen de verklaringen die de voorzitter van Petrobras, José Sergio Gabrielli, woensdagavond aflegde. Gabrielli dreigde ermee dat Petrobras niet verder zou investeren in Bolivia, prijsverhogingen niet zou accepteren en de nationalisering zou aanvechten voor internationale instanties. Morales bestempelde die verklaringen als “chantage”.

Ook Argentinië voert Boliviaans aardgas in tegen een voordelige prijs, en zou dus lijden onder een prijsverhoging. Maar Argentinië neemt maar vijf miljoen kubieke meter gas af per dag - vier procent van zijn totale verbruik. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.