Buy Nothing Day: koop minder, leef meer!

Aanstaande zaterdag (24 november) voeren duizenden activisten over de hele wereld campagne in winkelstraten, shoppingcentra en supermarkten tegen het woekerende consumentisme. De vijftiende ‘Buy Nothing Day’ is een internationale aanklacht tegen de onbeschaamde overconsumptie van het Westen.
  • Adbusters Buy Nothing Day Adbusters
‘De gemiddelde Amerikaan consumeert vijfmaal meer dan de gemiddelde Mexicaan, tienmaal meer dan een Chinees en dertigmaal meer dan een persoon uit India. Wij zijn de meest gulzige consumenten ter wereld’. Zo begint de tv-spot van Adbusters, de cultuurkritische groepering die vijftien jaar geleden de eerste ‘Buy Nothing Day’ (BND) organiseerde. Het evenement vond voor het eerst plaats in Vancouver en groeide snel uit tot een internationaal gebeuren waarbij duizenden activisten uit meer dan 65 landen betrokken zijn.
Tijdens de BND worden de ethische en ecologische consequenties van het consumentisme op de korrel genomen. De buitensporige bedragen die worden besteed aan reclame, de desastreuze gevolgen van overconsumptie op het milieu en de ongelijke verdeling van de welvaart worden aangeklaagd. Maar ook de zucht naar geld en dwangmatig koopgedrag worden aan de kaak gesteld. ‘Steek wat meer tijd in plaats van geld in vrienden en familie’, klinkt het op een bon die vorig jaar in verschillende Nederlandse steden gratis werd uitgedeeld.   
De ‘Buy Nothing Day’ staat al vijftien jaar in het teken van het westers consumentisme, maar dit jaar is het accent gedeeltelijk verschoven naar de klimaatverandering. Kalle Lasn, mede-oprichter van Adbusters, legt uit: ‘Er is zoveel internationale aandacht voor maatregelen tegen de klimaatverandering zoals uitstootrechten, hybride wagens en biobrandstof, dat we vergeten wat de werkelijke oorzaak is van de milieuproblematiek: We consumeren teveel.’
Aan de ‘Buy Nothing Day’ kan men meedoen door gedurende 24 uur simpelweg niets te kopen. Maar daar blijft het niet bij. Overal ter wereld zullen ruilmarkten en gratis workshops georganiseerd worden. In verschillende winkelstraten zullen zich vrijwilligers aandienen om te helpen bij het verknippen van kredietkaarten, zullen verklede zombies rondlopen die vol bewondering naar de comatueze uitdrukking op de gezichten van consumenten staren, en zullen lange aaneengesloten rijen activisten met behulp van winkelkarretjes de conga dansen doorheen de grootste supermarkten, zonder uiteraard iets te kopen.
In Nederland, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Polen en de Scandinavische landen zullen activisten dergelijke acties op touw zetten. In België zijn nog geen acties aangekondigd, hoewel ook in ons land jaar op jaar de verkoopsrecords sneuvelen.   

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.