C&A, Nike en H&M kampioenen van biokatoen

De wereldwijde markt van biokatoen is gestegen van 1,9 miljard dollar in 2007 tot 3,2 miljard in 2008, zo blijkt uit het Organic Cotton Market Report van de Organic Exchange. Volgens de rangschikking van de organisatie is C&A de tweede grootste inkoper van biokatoen ter wereld.
Grootste inkoper is de Amerikaanse warenhuisketen Wal-Mart, gevolgd door C&A, Nike, H&M en de Spaanse kledingketen Zara. Volgens Organic Exchange spelen de merken een belangrijke rol omdat ze de vraag aanzwengelen en organische producenten zo een duwtje in de rug geven. De groei van de biokatoenmarkt is goed nieuws voor het milieu: bij de conventionele katoenteelt worden meer insecticiden gebruikt dan bij welk ander gewas ook, en bovendien erg gevaarlijke en schadelijke varianten.
De katoenteelt is goed voor een kwart van alle insecticiden en een tiende van alle onkruidverdelgers ter wereld. De chemicaliën vervuilen de grond en het water en hebben schadelijke effecten voor de katoentelers en lokale gemeenschappen.

Relatief


Toch is het succes van de markt van biokatoen nog erg relatief: er werden vorig jaar 400.000 are organisch katoen geplant, tegenover naar schatting 73,4 miljoen are conventioneel katoen. De oogstcijfers weerspiegelen dezelfde verhouding: 668.000 balen organisch katoen tegenover 110 miljoen conventionele balen.
De auteurs van de studie waarschuwen ook dat de snel stijgende vraag een averechts effect kan ressorteren. Te veel speculatie op die stijging kan op termijn immers voor kleinere winstmarges zorgen, waardoor minder boeren geneigd zullen zijn om over te schakelen op biokatoen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.