Campagne voor ontslag Wolfowitz gaat wereldwijd

Uit alle continenten klinken stemmen die het ontslag van Wereldbankbaas Paul Wolfowitz vragen. Enkele werknemers van de bank hebben zelfs een weblog opgezet waarop ze het onethische en intimiderende gedrag van Wolfowitz aan de kaak stellen.
Op de site, www.wolfowitzresign.com, wil het personeel van de wereldbank het “corrupte en waardeloze beleid van Wolfowitz” wereldkundig maken. Het personeel startte het weblog omdat het interne weblog van de Wereldbank gecensureerd werd. Zo verwijderde iemand er een oproep tot een protestactie tegen het beleid van Wolfowitz.
De makers hebben ook een open brief geschreven, waarin ze oproepen tot het ontslag van hun baas. “Indien onze voorzitter niet transparant en verantwoordelijk handelt, hoe moeten wij dan, als personeel, goed beleid en anti-corruptie promoten bij onze klanten?”, klinkt het. Meer dan 38.000 mensen hebben al hun handtekening geplaatst onder de brief.
11.11.11, de koepel van de Vlaamse noord-zuidbeweging, steunt de petitie en wil op die manier de overheden onder druk zetten om hun stem en verantwoordelijkheid op te nemen in de raad van bestuur van de Wereldbank. “Het kan voor ons niet dat iemand die bij zijn aantreden de bestrijding van corruptie en fraude tot speerpunt verhief in deze niet ter verantwoording wordt geroepen”, schrijft 11.11.11 in een persbericht.
De Amerikaan Wolfowitz ligt sinds vorige week onder vuur omdat hij zijn vriendin Shaha Riza in 2005 een loonsverhoging van 60.000 dollar toekende, tegen de regels in en zonder medeweten van de bestuursraad van de Wereldbank. Bovendien probeerde hij de zaak stil te houden.

Mediastorm


In de Verenigde Staten hebben ook invloedrijke columnisten en kranten opgeroepen tot het ontlsag. “Wolfowitz should walk”, schreef de krant The Los Angeles Times in haar commentaar. “Een voorzitter van de Wereldbank di gunsten aan zijn vriendin verleent kan geen leiders berispen voor corruptie.” Maandag sprak ook de krant The New York Times zich al uit voor het ontslag van Wolfowitz: “Wolfowitz kan onmogelijk nog zijn geloofwaardigheid terugwinnen.”
“Wolfowitz moet de deur gewezen worden”, schrijft de Australische krant “The Brisbane Times”. De Pakistaanse krant “The Daily Times” waarschuwt voor de negatieve gevolgen voor de Wereldbank indien Wolfowitz aan zijn job vasthoudt. “Wolfowitz moet opstappen, zoniet zal de Wereldbank ook verdwijnen.”
Ook internationele vakbonden, ontwikkelingsorganisaties en activisten roepen op tot Wolfowitz’ ontslag. “Het is duidelijk dat er ernstige beoordelingsfouten zijn gebeurd en dat het systeem om belangenvermening te verhinderen gefaald heeft”, schrijft de organisatie Transparency International in een persmededeling. “De reputatie van de Wereldbank zal nog verder zinken indien Wolfowitz mag blijven”, zegt Nuria Molina van het Europees Netwerk van Schulden en Ontwikkeling.
Vandaag komen in Washington opnieuw activisten op straat om te protesteren tegen Wolfowitz.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.