Canadese oppositie wil onderzoek naar geweld tegen inheemse vrouwen

Disproportioneel veel inheemse vrouwen in Canada worden vermoord of raken vermist. Het parlement komt vandaag waarschijnlijk met aanbevelingen, maar het is de vraag of die worden opgevolgd.

  • CC BY 2.0 ibourgeault_tasse Een afbeelding van Loretta Saunders op een wake in Ottawa, 5 maart 2014. CC BY 2.0 ibourgeault_tasse

Haar lichaam is vorige week door de politie gevonden, bevroren onder een dikke laag sneeuw. De vrouw heette Loretta Saunders, een zwangere Inuitvrouw uit de oostelijke Canadese provincie Newfoundland en Labrador. De 26-jarige studente was bezig met haar promotieonderzoek naar vermiste en vermoorde inheemse vrouwen, maar werd zelf een van de honderden slachtoffers die de afgelopen jaren in Canada zijn gevallen.

Door een paar schokkende moorden, plus een reeks verdwijningen langs de zogenaamde Snelweg der Tranen in deze provincie, is het een heet hangijzer in de Canadese politiek. Een speciale commissie van het parlement heeft afgelopen jaar een onderzoek gedaan naar de oorzaken van het geweld. Eind deze week zou het eindrapport worden gepresenteerd.

Openbaar onderzoek

Concrete maastregelen lijken echter nog ver weg, gezien de politieke verhoudingen. De oppositie heeft samen met inheemse organisaties actief gepleit voor een nationaal openbaar onderzoek, maar de regerende Conservatieve Partij wil dat niet.

“Ik ben heel teleurgesteld over het gebrek aan flexibiliteit van de commissie en de rechtlijnige benadering”, zegt het liberale Kamerlid Carolyn Bennett, vice-voorzitter van de commissie. De commissie was niet in staat om al het relevante bewijsmateriaal te onderzoeken. “Alleen een nationaal openbaar onderzoek, in opdracht van de regering, heeft genoeg middelen om tot de wortels van deze tragedie te komen. Alleen dat zou recht brengen aan de slachtoffers.”

Volgend jaar zijn er weer verkiezingen, en Bennett heeft beloofd hier een verkiezingsitem van te maken. De Liberalen beloven een onderzoek en een “nationaal actieplan” om het geweld tegen te gaan.

Zeshonderd

In de afgelopen decennia zijn meer dan zeshonderd inheemse vrouwen vermoord of verdwenen, blijkt uit data van de Native Women’s Association of Canada (NWAC). De meeste gevallen vonden plaats tussen 2000 en 2010. In 2010 stopte de regering met subsidie voor de database. Volgens de NWAC is het aantal disproportioneel hoog. De inheemse bevolking bedraagt 3 procent van de totale bevolking, maar het aantal moorden op inheemse vrouwen maakt 10 procent uit van het totaal aantal moorden op vrouwen.

Onderzoekers vertelden het parlement dat inheemse vrouwen drie keer zo vaak blootstaan aan geweld als niet-inheemse vrouwen. Jonge vrouwen maken vijf keer zo veel kans om eraan te sterven. De oorzaken zijn divers: de slechte behandeling op speciale inheemse kostscholen, gebrek aan opvang, maar ook structureel racisme in de media en de maatschappij.

Mishandeld

Ook de behandeling door justitie en politie is onder de maat, zegt Human Rights Watch, die tientallen vrouwen erover heeft geïnterviewd. De vrouwen worden niet alleen te weinig beschermd, maar soms ook mishandeld. Volgens Human Rights Watch moet de politie betere verantwoording afleggen en moet er een klachtenmechanisme komen.

De Canadese politie zegt dat het onderwerp met “grote zorg” wordt behandeld. “De politie blijft zoeken naar nieuwe informatie over mogelijke risicofactoren en fundamentele oorzaken”, aldus een woordvoerder, die ook uitlegt dat er plaatselijke taskforces zijn die zich speciaal richten op de zaken van verdwenen vrouwen.

Families van de vrouwen zijn echter gefrustreerd. Er zijn heel veel rapporten en onderzoeken geweest, maar die hebben tot weinig concrete actie geleid, zegt Bridget Tolley van Families of Sisters in Spirit in Ottawa, een groep van familieleden van vermoorde en vermiste vrouwen. Haar eigen moeder kwam in 2001 om toen ze in een natuurgebied werd geraakt door een politieauto. Ze willen geen nieuwe rapporten, zegt ze. “We willen dat onze zaken worden opgelost. We willen rechtvaardigheid.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.