Cannabis in mannenpil ?

Onderzoekers hebben de startknop gevonden die zaadcellen aanzet tot zwemmen. De link kan niet alleen het verband tussen marihuanagebruik en de daling van de spermakwaliteit verklaren, maar meteen ook leiden tot een mannelijke anticonceptiepil.
Zaadcellen lijken fanatieke zwemmers, maar voor de zaadlozing zijn ze eigenlijk erg inactief om energie te sparen. In hun staart zitten zogenaamde Hv1-proteïnen, die fungeren als startknop en de zaadcellen pas aanzetten tot zwemmen na de zaadlozing. De Hv1 proteïnen reageren op het extern alkalisch milieu van sperma na de zaadlozing. Ze zijn ook gevoelig voor bepaalde stoffen zoals anadamine, een stof die voorkomt rondom de vrouwelijke eicel en de zaadcellen zo een laatste “boost” geeft.

Mogelijke mannenpil


De nieuwe bevindingen zijn het werk van wetenschappers van de University of California en verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Cell. “We zijn erg verheugd omdat we de molecule gevonden hebben die de pH-waarde binnen de zaadcel verandert en we weten nu ook hoe die molecule geactiveerd wordt”, zegt hoofdonderzoeker Yuriy Kirichok. Daardoor wordt Hv1 een interessante potentiële basis voor een mannelijke anticonceptiepil. Het is immers vrij goedkoop om een middel te vinden dat Hv1, en daarmee de mannelijke vruchtbaarheid controleert.
Een van de stoffen waar de onderzoekers aan denken is cannabis, waarvan de actieve bestanddelen verwant blijken met anadamine. Uit onderzoek is eerder al gebleken dat mannen die regelmatig cannabis gebruiken vaak last hebben van een verminderde vruchtbaarheid. Een pil op basis van cannabis zou ervoor kunnen zorgen dat de zaadcellen “opgebrand” zijn voor de ejaculatie, en zo dus een effectieve mannelijke anticonceptiepil vormen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.