Casamance in Senegal hoopt op vrede

Na meer dan twintig jaar gewapende strijd tussen separatistische rebellen en de Senegalese regering kunnen tienduizenden vluchtelingen uit Casamance terug naar huis. De streek bereidt zich actief voor op het toeristisch seizoen.
Van 1992 tot 2005 streed de rebellenbeweging MFDC voor de afscheiding van Casamance, de meest zuidelijke provincie van Senegal, tegen de centrale regering. Het conflict werd ver weg van de camera’s uitgevochten maar eiste een hoge tol van de lokale bevolking.

Voorzichtige vrede


Nu er steeds meer vluchtelingen terugkeren, probeert de regio ook de diepe wonden te helen die de oorlog geslagen heeft. Op 9 december vond in drie dorpen in het zuiden van de provincie Casamance, Senghère Baïnounk, Senghère Diola et Senghère Escale, een verzoeningsritueel plaats. Op die manier kan volgens de Senegalese krant Sud Quotidien de “duistere bladzijde” omgeslagen worden en kunnen de bewoners van deze dorpen, die voor de strijd gevlucht zijn naar Gambia en Guinee-Bissau, terugkeren naar hun huizen.

Toerisme aanwakkeren


Nu Casamance stillaan herrijst uit de ellende van het verleden, bereidt de provincie zich voor op het toeristisch seizoen. De streek was in het verleden een belangrijke toeristische trekpleister. Air Sénégal International zal binnenkort een nieuwe vlucht inlassen tussen Dakar en Ziguinchor, de regionale hoofdstad van Casamance. Vanuit de Senegalese hoofdstad komen er ook nog drie nieuwe vluchten naar de stranden van Kaap Skirring in Casamance, zo meldt de Senegalese krant Le Soleil.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.