Chávez-fan op weg naar Ecuadoraans presidentschap

Of Rafael Correa zondag de eerste ronde van de Ecuadoraanse presidentsverkiezingen wint, lijkt amper de vraag. Wel of er nog een tweede ronde nodig is en wie dan de tegenkandidaat zal zijn. Met Correa zou de linkse Venezolaanse president Hugo Chávez er nog een hooggeplaatste medestander bij krijgen in Latijns-Amerika.
De laatste peilingen geven Corea van de Alianza País 30 tot 37 procent van de stemmen. In Ecuador volstaat 40 procent om president te worden, op voorwaarde dat de volgende kandidaat minstens 10 procent minder haalt. De grote enquêtebureaus sloegen de bal de voorbije drie verkiezingen steeds mis, maar nu lijken ze met Correa op één niet fout te kunnen zitten. De twee overige kanshebbers, León Roldós van het Red Ética-Izquierda Democrática en Álvaro Noboa van de Partido Renovación Institucional Alianza Nacional blijven onder de 20 procent.

De 42-jarige Correa, een politicus die niet uit een van de traditionele partijen komt, is als een komeet de verkiezingsrace gaan domineren. Begin september gaven de peilers hem nog maar 9 procent van de stemmen. Maar zijn radicale standpunten deden zijn aanhang snel groeien. Correa is tegen het vrijhandelsakkoord met de VS dat de huidige regering in Quito in de steigers zette. Hij is ook tegen de hernieuwing van een verdrag dat het Amerikaanse leger het recht geeft de lucht- en zeemachtbasis van het Oost-Ecuadoraanse Manta te gebruiken.

Correa wil een grondwetgevende vergadering bijeenroepen om de Ecuadoraanse staat op een nieuwe leest te schoeien. Volgens analisten oogstte hij vooral bijval met de beslissing geen kandidaten voor de parlementsverkiezingen naar voren te schuiven. Corea noemde het huidige parlement “de riool” - en speelde daarmee in op het grenzeloze ongenoegen dat bij de bevolking leeft over de volksvertegenwoordiging.

Correa is ook een bewonderaar van Hugo Chávez, de Venezolaanse president die met zijn links-populistische discours veel Latijns-Amerikaanse harten sneller doet slaan en tegelijk de VS en hun bondgenoten de gordijnen in jaagt.

Maar Correa mikt niet in de eerste plaats op de stemmen van de ontevreden arme Ecuadoranen. In een creatieve reclamecampagne richt hij zich ook op de middenklasse en vooral op jongeren. Volgens onderzoeken zou Correa maar 10 procent van zijn stemmen bij arme bevolkingslangen halen.

De tegenkandidaten hebben het nadeel dat ze elk al twee keer vergeefs een gooi hebben gedaan naar het hoogste ambt. Noboa, een bankmagnaat, lijkt de beste kansen te hebben om het in een eventuele tweede ronde tegen Correa te mogen opnemen. Hij stak Roldós in de peilingen immers al voorbij.

De laatste week van de verkiezingscampagne is in Ecuador al vaker goed geweest voor verrassingen. Correa zou nadeel kunnen ondervinden van persberichten dat hij in verscheidene provincies tegen zijn beloften in toch parlementskandidaten steunt. Hij zou ook al meer dan 900 miljoen euro hebben uitgegeven aan zijn campagne, een bedrag waar arme Ecuadoranen van duizelen. Sommige kranten schreven ook dat Correa steun geniet van multimiljonair Isidro Romero Carbo, de vertegenwoordiger van Coca Cola in Ecuador en van Ronald Wright, de baas van de grote supermarktketen Supermaxi. Klassevijanden, zou Chávez zeggen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.