China krijgt grootste zonnecentrale ter wereld

Het Amerikaanse bedrijf First Solar gaat de grootste zonnecentrale ter wereld bouwen in het Chinese Ordos. Tegen 2019 moet de centrale drie miljoen gezinnen van stroom kunnen voorzien.
Dat ergens een nieuw “grootste zonnepark ter wereld” gepland wordt, is niet meer uitzonderlijk, maar de afmetingen van het park in Ordos zijn dat wel. De installatie krijgt een oppervlak van maar liefst 65 vierkante kilometer en moet een capaciteit van 2 gigawatt halen, goed voor stroom aan drie miljoen gezinnen.
De bouw moet al in juni volgend jaar beginnen met een eerste fase van 30 megawatt. Tegen 2014 moet daar 970 megawatt aan capaciteit bijkomen, en tegen 2019 nog eens een gigawatt. De financiering van de installatie is geregeld via een zogenaamd “feed-in”-tarief, een gegarandeerde prijs voor de elektriciteit die het zonnepark levert.
“Het feed-in tarief is cruciaal voor dit project”, zegt First Solar-ceo Mike Ahearn. “Het getuigt van een toekomstgericht beleid, dat nodig is om een sterke markt voor zonne-energie te creëren, de bouw van een project van deze omvang mogelijk te maken en tegelijk de kost van zonne-energie naar een niveau te brengen waar hij vergelijkbaar is met traditionele energiebronnen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.