Chinese megabedrijven maken meer winst dan Amerikaanse

De vijfhonderd grootste Chinese bedrijven hebben de eerste helft van dit jaar voor het eerst meer winst gemaakt dan hun Amerikaanse tegenhangers. Dat is te wijten aan de internationale crisis, die veel harder aankomt in de VS dan in China.
De Chinese zwaargewichten boekten de eerste zes maanden van 2009 samen een winst van 119 miljard euro, terwijl de grootste Amerikaanse bedrijven tevreden moesten zijn met 69 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van Chinese Bedrijven en Vereniging van Chinese bedrijfsleiders.
De Chinese topbedrijven moesten door de crisis ruim 12 procent inleveren in vergelijking met 2008, maar in de VS ging de winst van de grootste ondernemingen er volgens de gegevens van het tijdschrift Fortune met bijna 85 procent op achteruit.
Analisten zeggen dat de grote Chinese bedrijven kunnen profiteren van een betere economische situatie op hun thuismarkt en van een overheidsbeleid dat veel aandacht heeft voor hun noden. Om mee te kunnen met andere topbedrijven, zullen ze de toekenning van hun financiële middelen moeten optimaliseren en meer moeten investeren in bedrijfscultuur, strategie, innovatie en internationale aanwezigheid.

Chinese banken aan de top


De absolute topverdiener in China in 2008 was de Industriële en Commerciële Bank van China, de grootste kredietverstrekker in het land, met een nettowinst van 111 miljard yuan (11,33 miljard euro). In de toptien van de meest winstgevende Chinese bedrijven bevinden zich nog vier andere financiële instellingen. In de VS zijn de grootste verdieners te vinden in de ICT-sector.
Het Chinese bedrijf met de grootste omzet, de raffinaderij China Petrochemical Corp (Sinopec), boekte in 2008 een winst van 13,6 miljard yuan (1,4 miljard euro) op een totaal van 1460 miljard yuan (150 miljard euro) aan inkomsten. Sinopec staat op de negende plaats op de lijst van de grootste 500 bedrijven ter wereld van Fortune.
China heeft nu 37 bedrijven op die lijst, bijna evenveel als Frankrijk en Duitsland. De VS voeren de rangschikking aan met 140 ondernemingen, maar dat zijn er 13 minder dan vorig jaar.
Volgens Fortune boekte het Amerikaanse ExxonMobile in 2008 met 45 miljard dollar (31 miljard euro) wereldwijd de grootste winst. Naar inkomsten was het Nederlandse Royal Dutch Shell met 458 miljard dollar (319 miljard dollar) de allergrootste.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.