Chinezen lopen warm voor Obama

Peking heeft vanouds gezonde relaties met de Republikeinse presidenten van de Verenigde Staten. Maar een recente opiniepeiling in China laat zien dat de Democratische presidentskandidaat Barack Obama bijzonder populair is onder gewone Chinezen.
De peiling die werd gehouden via de website van de krant China Daily, laat zien dat Chinezen massaal hopen dat Obama president wordt. Slechts 25 procent heeft voorkeur de Republikeinse kandidaat John McCain.
“Misschien spreken zijn leeftijd, energie en zelfs complexiteit, die doen denken aan de ‘Amerikaanse droom’, de Chinezen meer aan”, zegt Song Zhiyuan, die de resultaten analyseerde. Rebecca Zhu, een 29-jarige bankmedewerker, denkt dat die analyse klopt. “Er is geen enkele Chinese leider zo jong”, zegt ze. “Obama is aantrekkelijk omdat hij hip en onconventioneel is.”
Westerse idealen
De media kunnen geen genoeg krijgen van commentaren waarin vooruit wordt geblikt op een nieuw, ‘gevoeliger’ Amerika dat vorm zou kunnen krijgen met Obama als president. Het beeld van de VS als land dat de rest van de wereld westerse idealen wil opdringen, zou met de verkiezing van Obama - die van Afrikaanse afkomst is - afgezwakt kunnen worden.
“Veel mensen denken dat Obama vanwege zijn afkomst, eerder dan McCain geneigd is rekening te houden met de belangen van andere landen”, zegt Shi Yinhong, een expert op het gebied van internationale betrekkingen aan de Renmin Universiteit van China. “Maar voor China is de belangrijkste factor dat hij wellicht meer open staat voor onze zorgen over Taiwan.” McCain, de Republikeinse kandidaat, presenteert zichzelf als een hardliner op het gebied van nationale veiligheid. Hij belooft een “sterk leger in een gevaarlijke wereld” en zijn wens om de Amerikaanse troepen in Irak te versterken, is in Peking niet goed ontvangen.
China is ongelukkig met de Amerikaanse wapenverkoop aan Taiwan. McCain en Obama staan allebei achter het plan van het Amerikaanse ministerie van Defensie staan om voor bijna 6,5 miljard dollar wapens te leveren aan Taiwan. Maar McCain daarnaast nog gezegd dat de regering het verzoek van Taiwan om levering van onderzeeërs en F-16 gevechtsvliegtuigen, moet honoreren.
Los van de heikele kwestie Taiwan, is Peking blij met de wetenschap dat beide kandidaten waarschijnlijk de relaties met China willen verdiepen in de komende vier jaar. Een overwinning van McCain zou wat dat betreft het meest voorspelbare scenario opleveren, omdat de Chinezen gewend zijn aan omgang met Republikeinen.
Realpolitik
George W. Bush, die tijdens zijn tweede termijn vrijheid voor mensen in dictatoriale regimes hoog op de agenda had staan, wist opvallend warme relaties met China te onderhouden. Daarmee stond hij een lange traditie van ‘realpolitik’ in de bilaterale betrekkingen tussen de communistische leiders in Peking en Republikeinse presidenten. Die traditie werd ingezet met Richard Nixons historische bezoek aan het China van Mao in 1972. In 1984 bezocht Ronald Reagan China. Het was zijn eerste bezoek aan een communistische land, ten tijde van de Koude Oorlog met de Sovjet-Unie.
George H.W. Bush, de vader van de huidige president, bracht voordat hij president werd een jaar door in China. Hij werkte tijdens zijn presidentschap mee aan een preferentiële handelsstatus voor China, niet lang nadat de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking bloedig was neergeslagen.
“Het is niet zo dat China meer van Republikeinen houdt”, zegt professor Guo Xiangang van het Chinese Instituut voor Internationale Studies, dat valt onder het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Het heeft meer te maken met gezamenlijke doelen die ons binden. Nixon en Reagan gebruikten China tegen de dreiging van de Sovjet Unie. Bush heeft China nodig in zijn strijd tegen het terrorisme.”
Campagnetaal
Peking is gewend geraakt aan de harde anti-autoritaire retoriek tijdens Amerikaanse presidentscampagnes. Retoriek die meestal snel plaats maakt voor pragmatisme als de betreffende kandidaat eenmaal is gekozen. “Onze bilaterale betrekkingen staan boven de campagnetaal”, zegt Guo.
Een voorbeeld daarvan was de Democratische president Bill Clinton, die Bush beschuldigde van het “knuffelen van bejaarde leiders die democratie en mensenrechten openlijk minachten”. Eenmaal gekozen, concludeerde Clinton dat het gebruiken van handelspolitiek om China onder druk te zetten de mensenrechten te verbeteren, contraproductief zou zijn. Na zijn bezoek aan China in 1998, werd Clinton een van de meest populaire Amerikaanse presidenten onder het Chinese volk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.