'Cholera is over zijn top'

Zowel het aantal nieuwe infecties als het aantal sterfgevallen aan cholera is gedaald in Zimbabwe, zegt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).
In de week tot 14 maart 2009 werden 2.076 choleragevallen gerapporteerd. Hoewel het een hoog aantal blijft, is de afname bemoedigend omdat dit vorige week nog op 3.812 patiënten geschat werd. Begin februari was er zelfs sprake van 8.000 gevallen. 
Het sterftecijfer in gebieden waar cholerabehandelingsfaciliteiten voorzien zijn, daalde desondanks slechts met 0,8% terwijl eigenlijk een daling met 1% als minimum voorzien was. In de hoofdstad Harare is het aantal cholerapatiënten zelfs nog toegenomen.
Omdat het risico dat de ziekte opnieuw uitbreekt in dit deel van het land reëel is, roept de WHO op tot waakzaamheid. De WHO heeft een aanzienlijk team werken in het nationale Cholera Command Controlecentrum van de Zimbabwaanse hoofdstad.

Behandeling uitbreiden


De volgende doelstelling is de huidige dienstverlening uitbreiden naar de regio’s en districten. Het werk van non-gouvernementele organisaties als Artsen Zonder Grenzen en het Internationale Rode Kruis is daarin van vitaal belang geweest. Ondanks slecht functionerende verzorgingscentra in de hoofdstad, hebben zij ervoor gezorgd dat choleraslachtoffers toch behandeld konden worden.  
In de provincies waar geen behandelingsfaciliteiten zijn, is het sterftecijfer wel bijna gehalveerd : in de eerste week van maart vielen 33% doden ten gevolge van de ziekte, daarvoor waren dit 66% van de cholerapatiënten.

Geen voorbarige conclusies


Premier Tsvangirai wil echter niet dat er uit deze statistieken voorbarige conclusies getrokken worden. Eerder deze maand waarschuwde hij al dat de cijfers over de dodelijke epidemie dramatisch achterhaald kunnen zijn.
De huidige choleraplaag is de ergste in 15 jaar tijd. Door besmetting van het water-, riolering-en gezondheidssysteem sloeg de ziekte zwaar toe waardoor nu al 90.000 Zimbabwanen besmet met cholera.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.