Computerbouwers beloven afkoeling

Chipfabrikant Intel en zoekmachine Google slaan de handen in elkaar om samen met een stoet andere computerproducenten klimaatbesparende technologieën te ontwikkelen. Tegen 2010 willen ze de CO2-uitstoot jaarlijks met 54 miljoen ton inkrimpen.
Samen met ondermeer de computerbedrijven Dell, EDS, HP, IBM, Lenovo, Microsoft en het Amerikaanse federale Agentschap voor Milieubescherming (EPA) vormen Intel en Google sinds gisteren de “Climate Savers Computing Initiative”. Het doel is energie te besparen en de CO2-uitstoot door het computerpark wereldwijd flink in te perken.
Tegen 2010 moet het energieverbruik van PC’s gehalveerd zijn, waardoor er jaarlijks 54 miljoen ton minder CO2 zal worden uitgestoten. Dat komt volgens de organisatie overeen met 11 miljoen wagens minder op de weg of het opdoeken van twintig steenkoolcentrales van 500 megawatt.
De energie-efficiëntere technologie zal de consument weliswaar zo’n 15 euro kosten bij de aankoop van een pc, maar dat geld zal hij snel uitsparen. De kostenbesparing aan energie zou jaarlijks maar liefst 4 miljard euro bedragen.
Het Wereldnatuurfonds WWF, dat bedrijven begeleidt bij het verminderen van de CO2-uitstoot, steunt het project. “Energie-efficiënte computers en servers zijn een belangrijke stap om de opwarming van de aarde in te dijken”, zegt John Donoghue van WWF in de Amerikaanse krant Washington Post. Hij schat dat het computerpark wereldwijd verantwoordelijk is voor 2 procent van de CO2-uitstoot.
Ook overheden willen groenere pc’s. Verleden week richtte de Britse overheid een nieuwe werkgroep op: Green Shift. Die organisatie werkt aan groenere pc’s die minder CO2 uitstoten en start een pilootproject in Manchester, zo schrijft BBC. E-mailprogramma’s en het Officepakket zullen op een centrale server draaien in plaats van op individuele pc’s, wat minder energie zou verbruiken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.