Condoomcampagnes blijven omstreden

Veilig vrijen blijft een gevoelig onderwerp in Mozambique. Begin september waren er op de nationale omroep beelden te zien van mensen uit het zuiden van het land die ostentatief condooms wegwierpen die de gouverneur van de provincie Gaza net had uitgedeeld. In Mozambique wordt al jaren campagne gevoerd voor het gebruik van condooms, het zekerste middel om besmetting met HIV te verhinderen. De vraag stijgt, maar de weerstand tegen het rubbertje blijft taai.
De Mozambikaanse regering hoopt dit jaar 25 miljoen gratis condooms te verdelen. De Amerikaanse ngo Population Services International (PSI) verspreidt dit jaar nog eens 16 miljoen rubbertjes in het zuidelijk-Afrikaanse land. En er zijn nog andere lokale en internationale organisaties en privé-firma’s die de Mozambikaanse bevolking aan het nodige materiaal helpen om veilig te vrijen. Enkele tientallen miljoenen rubbertjes zijn snel weg bij een bevolking van naar schatting 18 miljoen mensen, waaronder 5 miljoen seksueel actieve mannen. Maar het is een begin.

Volgens Mouzinho Saide, de directeur van het Nationale Programma voor de Strijd tegen Aids, gaat de vraag naar condooms in Mozambique in stijgende lijn. “Meer mensen raken ervan doordrongen dat aids ernstig moet worden genomen.” Ngo’s als het Amerikaanse PSI gebruiken onder meer hoorspelen op de radio, straattheater en dansvoorstellingen om het belang van condoomgebruik te onderstrepen. Voorlichters trekken naar de dorpen om mensen te leren hoe condoomgebruik bespreekbaar kan worden gemaakt en om het correct aanbrengen van condooms te demonstreren.

Bijna 15 procent van de volwassen Mozambikanen is seropositief, schat het ministerie van Volksgezondheid. In de provincie Sofala is meer dan een kwart van de bevolking met het kwaadaardige virus besmet. Toch blijven heel wat Mozambikanen doof voor het pleidooi voor veilig vrijen. Volgens José Alho, de marketing directeur van PSI, heeft dit soms meer met culturele weerstanden te maken dan met een gebrek aan informatie. Sommige mannen associëren condooms met bordeelbezoeken – in een liefdesrelatie is er volgens hen geen plaats voor rubbertjes. Dan is er het moeilijk uitroeibare vooroordeel dat condooms het genot verminderen. “Ik ga toch ook niet douchen met een paraplu” luidt een populair tegenargument. Op het platteland speelt ook onwetendheid een grote rol: in sommige streken gaan er zelfs geruchten dat condooms aids veroorzaken.

Maar de Mozambikaanse regering heeft goede hoop dat de weerstand uiteindelijk grotendeels zal verdwijnen. Saide maakt zich sterk dat de overheid volgende jaar 40 miljoen condooms zal kunnen uitdelen. De Nationale Aidsraad heeft een plan opgesteld dat ervoor moet zorgen dat tegen 2007 de helft van de seksueel actieve bevolking condooms gebruikt. Tegen 2009 zou dat 80 procent moeten zijn. Voor risicogroepen als prostituees en vrachtwagenchauffeurs wordt gemikt op 80 procent tegen 2007 en 95 procent tegen 2009. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.