Persvrijheid onder druk

Veel Mexicaanse journalisten zijn het zat. Dit jaar zijn vier van hun collega’s vermoord, en een veelvoud daarvan is bedreigd. Twee weken geleden ging een deel van het Mexicaanse reportersgilde de straat op, om maatregelen te eisen tegen wat zij als een reële bedreiging van de persvrijheid ervaren. De regering wil de klachten voorlopig alleen onderzoeken.
In tien van de 32 Mexicaanse deelstaten betoogden op 11 oktober vele honderden journalisten. Ze eisten “garanties voor een ongehinderde uitoefening van de vrijheid van meningsuiting” en zwaardere straffen voor misdrijven tegen journalisten. De actie is de overgrote meerderheid der Mexicanen compleet ontgaan, aangezien niet één van de grote media erover heeft bericht.

De regering van president Vicente Fox wil een werkgroep oprichten om de eisen van de journalisten te bestuderen. Verder blijft ze herhalen dat de
persvrijheid in Mexico voor honderd procent gegarandeerd is. Veel internationale organisaties beamen dat er een relatief vrij klimaat heerst voor de pers.

Fox is nu bijna vier jaar aan de macht. In die tijd zijn er voor zover bekend tien journalisten vermoord. Tijdens de zes jaar van Fox voorganger Ernesto Zedillo’s waren dat er negentien, onder diens voorganger Carlos Salinas 57. De meeste van die moorden zijn nog steeds niet opgelost. Wel zijn in vele onderzoeken beschuldigingen geuit tegen voormalige regeringsfunctionarissen, de politie en drugsbaronnen.

Tot in de jaren tachtig was bij de meeste Mexicaanse media kritiek op de
regering en de PRI uitdrukkelijk verboden, en waren de uitgevers van de
meeste grote kranten actieve leden van de toenmalige regeringspartij. Veel Mexicaanse journalisten vinden dat er te weinig veranderd is onder Fox. Met de persvrijheid is het onder Fox nog erger gesteld dan vroeger”, vindt Teodoro Rentería, voorzitter van de Federatie van Mexicaanse Journalistenverenigingen (FAPERMEX). Die vertegenwoordigt 9.000 van de 25.000 journalisten in het land. Het klopt dat journalisten vrijer en over meer dingen kunnen berichten dan voorheen, maar dat stelt weinig voor als de regering van die berichten geen enkele notitie neemt, en de auteurs ervan bedreigd worden.

Volgens Leonarda Reyes, de directeur van het Centrum voor Journalistiek en Openbare Ethiek (CEPET), telt Mexico deelstaten waar de persvrijheid de facto niet meer bestaat. Bijvoorbeeld bij de grens met de VS, waar drugsbendes de dienst uitmaken. Heel wat journalisten zijn daar begonnen zichzelf te censureren om te overleven.

De vier dit jaar vermoorde verslaggevers waren bezig met onderzoeksjournalistiek. Alle vier hadden ze ook laten weten dat ze bedreigd
werden. De regering van president Fox heeft de Mexicaanse procureur-generaal
verzocht de moorden te onderzoeken, onafhankelijk van de federale politie, die
er door sommige journalistenverenigingen van wordt verdacht meer van de
moorden af te weten. (HJ/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.