Cubaanse tabak minder ongezond

Goed nieuws voor de belaagde rokers op Cuba: Cubaanse onderzoekers hebben een tabakssoort ontwikkeld die minder nicotine en teer bevat. De liefhebbers van dure havanna’s in andere delen van de wereld zullen er niet meteen van profiteren. De nieuwe variëteit is in de eerste plaats bedoeld voor gebruik in eigen land.







De nieuwe tabakssoort heet IT-2004 en is door gewone kruising van bestaande variëteiten verkregen. De experts van het Cubaanse Instituut voor Onderzoek van Tabak (ITT) hebben een echt huzarenstukje afgeleverd: de nieuwe soort is ook beter bestand tegen droogte en tegen de belangrijkste plagen die de teelt bedreigen.

De gezondere tabakssoort zal niet meteen te vinden zijn in dure havanna’s. De producenten van die verfijnde rookwaren gebruiken tabak die generaties lang geselecteerd is op smaak, geur en structuur. Soorten ontwikkelen met diezelfde aromatische eigenschappen maar met minder teer en nicotine, duurt heel lang.

De ‘gezonde’ tabak gaat wel zo snel mogelijk in sigaretten en sigaren voor plaatselijk gebruik. Kanker is de op één na belangrijkste doodsoorzaak op Cuba, en een derde van alle Cubaanse kankergevallen houdt verband met roken. Cuba wil zoveel mogelijk af van die zware last voor de volksgezondheid.

Begin dit jaar is de Cubaanse regering een campagne gestart om het roken terug te dringen. Sinds februari is het in Cuba verboden te roken in kantoren en vergaderzalen en ook in het theater, in de bioscoop en op school. Ook bestuurders van bussen en taxi’s, verkopers van voedingswaren en gebruikers van sportinstallaties mogen geen sigaret meer opsteken. Alle tabaksautomaten zijn verdwenen en minderjarigen mogen geen tabak meer kopen.

Te ver wil de regering de campagne niet drijven. Het laatste wat Cuba wil, is dat de tabaksindustrie van het eiland verdwijnt. De export van sigaren levert Cuba per jaar 230 miljoen euro op. Cubaanse boeren telen op 39.000 hectaren tabak. De gezondere tabak komt dan ook als geroepen. De gebruikers kunnen hun geweten ermee sussen, en de producenten weten dat hun klanten langer leven en dus nog meer kunnen roken. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.