Cultuurzenders laten Olympische Spelen niet links liggen

De twee Mexicaanse cultuurzenders mengen zich in de keiharde slag om de kijkcijfers die de Olympische Spelen in het land heeft uitgelokt. Winnen van de grote commerciële tv-stations kunnen ze niet, maar deelnemen is ook al iets.

Canal 22, de Mexicaanse cultuurzender die ook in delen van de VS kan worden ontvangen, kruidt de verslagen van de gebeurtenissen in Athene met commentaren van de Colombiaanse schrijvers Gabriel García Márquez en Alvaro Mutis en de Mexicaanse Angeles Mastretta. Ook musici en beeldende kunstenaars laten hun licht schijnen over exploten van de atleten. De openbare zender gaat verder ook in op de geschiedenis van de Spelen en de ontwikkeling van de wetenschappelijke disciplines in samenhang met de sport. Het is de eerste keer dat Canal 22 zich aan sportuitzendingen waagt.

Canal 11, het tweede openbare cultuurkanaal, is eind juli al begonnen met een kinderserie die Caracolímpicos heet. De zender brengt ook korte bijdragen over de Mexicaanse deelnemers aan de Spelen die gemaakt zijn door kinderen, en begint vanaf vandaag tussen de gewone programma’s door flitsen met uitslagen te brengen.

Echte concurrenten van de sportprogramma’s op de grote zenders worden de cultuurzenders waarschijnlijk niet. Volgens een recente telefoonenquête is zowat de helft van de Mexicanen die de Spelen willen volgen, van plan daarvoor af te stemmen op de commerciële zender Televisa. Concurrent TV Azteca kan rekenen op een marktaandeel van 42 procent. Acht procent van de ondervraagden gaf aan voor buitenlandse zenders te zullen kiezen, voor een kleinere commerciële zender of voor Canal 11 of 22.

De middelen die Televisa en TV Azteca kunnen inzetten voor hun sportverslaggeving, zijn enorm. Beide zenders sturen ploegen van meer dan 60 mensen naar Athene. Naast sportjournalisten hebben ze ook acteurs en komieken ingeschakeld om genoeg afwisseling en vrolijke noten in de verslaggeving te brengen (PD/ADR).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.