De boer op

Wie op zoek is naar een gemakkelijk afnamekanaal van lokale, biologische groenten en fruit tegen een eerlijke prijs kan een groentenabonnement nemen of in een voedselteam stappen. Een voedselteam is een groep van ongeveer vijftien gezinnen die producten afneemt van producenten uit de buurt.
Op een vaste plaats haal je wekelijks je pakket verse seizoensgebonden groenten en fruit af, eventueel aangevuld met andere hoeveproducten zoals brood. De voedselteams begonnen in 1996 met zijn drieën, vandaag zijn er zowat honderd voedselteams. ‘Groentenpakketten en voedselteams zitten absoluut in de lift’, zegt Hilde Delbecque, coördinator van Voedselteams vzw.
‘We merken een belangrijke verschuiving, namelijk dat mensen steeds bewuster kiezen voor de korte keten. Terwijl we vroeger mensen bereikten die vooral gezonde en goede producten wilden, kiezen mensen nu voor het hele plaatje: duurzame productie, lokale producten, korte keten en eerlijke prijzen.’
En ook de Vlam wil hoeveproducten meer in de kijker zetten, onder meer door de 38 boerenmarkten in Vlaanderen te ondersteunen. Op 3 oktober opent in Dilbeek de eerste boerenmarkt die het Vlam-keurmerk draagt van erkend verkooppunt van hoeveproducten. ‘Zo’n boerenmarkt bestaat hoofdzakelijk –voor minstens 80 procent– uit eigen, streekgebonden producten’, zegt Sara De Pretere van Vlam. Onderzoek toonde aan dat de omzet van hoeveproducten in 2008 steeg met 25 procent tegenover 2007.
‘Ook de vraag naar hoeveproducten stijgt’, aldus De Pretere. ‘Logisch, want hoeveproducten zijn verse, lekkere producten met een typische smaak van bij ons, en volgen de trend van ‘slow food‘. Hoeveproducten kunnen biologisch zijn, maar dat hoeft niet per se. Wel staan ze voor een korte keten, en dat past sowieso in een duurzamere productie en consumptie.
www.voedselteams.be
www.hoeveproducten.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.