De mensen zijn het nieuws

‘Het probleem is dat ik nooit een verhaal hoef te schrijven over een normaal gezin op een heel normale dag. Ik schrijf een artikel als er iets gebeurt –en dat is bijna altijd iets naars.’ Zo verwoordt Sacha Kesters haar kritische zelfreflectie op de journalistiek in het algemeen en op haar werk als correspondent in het bijzonder. De voorbije weken is de regio van waaruit ze vier jaar lang berichtte voor de Nederlandse media niet uit het nieuws geweest, en dat was inderdaad geen goed nieuws voor de mensen in Pakistan.
In Standplaats Islamabad / New Delhi bundelt Kester haar meest bijzondere verhalen en herinneringen aan de jaren die ze in Zuid-Azië doorbracht. Ze weigert principieel haar boek op te delen langs de grens die in 1947 tot stand kwam toen de Britten zich uit hun Aziatische rijk terugtrokken. Dat levert een beeld op van de regio met meer continuïteit dan breuken, al stopt Kester de verschillen en vijandigheid die er de voorbije zestig jaar gegroeid zijn zeker niet weg.
Ze wil geen rechtlijnig of verklarend verhaal schrijven over de landen waarover ze bericht heeft. Ze benadert de actualiteit in India, Afghanistan en Pakistan vanuit haar verwondering over en interesse in de mensen, hun drijfveren, culturele verschillen en universele gelijkenissen. Kester is eerlijk in haar verhaal en geeft zichzelf geregeld bloot. Ze stoort zich aan mensen of toestanden, begrijpt dingen die ze toch afwijst, is steeds op zoek naar het perpectief van de andere…
Ze geeft ook toe dat correspondenten meestal een film zitten zien of op restaurant zitten als de wereldschokkende feiten enkele kilometers verder plaatsvinden. En dat het dan knap lastig is om meteen betrouwbare informatie te vinden die duidelijk maakt aan de redactie in Nederland waarom ze investeren in de aanwezigheid van iemand terplaatse.
Standplaats Islamabad / New Delhi biedt geen schokkend nieuwe feiten of inzichten voor wie al wel eens wat over India of Pakistan gelezen heeft. Als merkt de auteur terecht op dat er zelfs op sommige buitenlandredacties hoe langer hoe minder kennis van zaken aanwezig is, dus voor heel veel mensen zal dit boek een fijne introductie zijn. Wie vlot geschreven, relevante verhalen zoekt over een regio die zeker in het nieuws zal blijven, willen we dit boek graag aanbevelen. (gg)
Standplaats Islamabad / New Delhi door Sacha Kester is uitgegeven door KIT Publishers. 219 blzn. ISBN 978 90 6832 594 2

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.