De tango van het vuilnis

In tegenstelling tot de meeste Europese hoofdsteden staat Buenos Aires nog nergens met de verwerking van het huisvuil. De enige vorm van recyclage en sortering is een onbedoeld bijproduct van de economische crisis: ‘cartoneros’, het lompenproletariaat dat vuilnisbakken uitpluist op zoek naar al wat eet- of bruikbaar is.

Het afvalprobleem in de Argentijnse hoofdstad is al tot in den treure bestudeerd. Zelfs het recyclagepotentieel van de ‘cartoneros’ staat geboekstaafd in studies. De zwervers zouden naar schatting vijf procent van het huisvuil in de Argentijnse hoofdstad recycleren. Buenos Aires braakt desondanks nog 5000 ton afval uit per dag. Dat komt nagenoeg allemaal terecht op de storten die her en der verspreid liggen in de buitenwijken. Organisch materiaal gaat er samen met metaal, plastic en gevaarlijk afval het rottingsproces door - of de eeuwigheid tegemoet.

De verwerking van het afval van de 12 miljoen inwoners van Buenos Aires (dat letterlijk ‘schone lucht’ betekent) gebeurt al sinds de jaren zeventig op dezelfde manier. Ettelijke privé-firma’s verdienen goed hun brood met de omhaling en leveren het huisvuil af bij het overheidsbedrijf CEAMSE.

CEAMSE heeft momenteel drie afvalsites en is hopeloos op zoek naar een vierde site op 150 kilometer van het stadscentrum. Alle 14 districten van de hoofdstad lijden begrijpelijkerwijze aan het Not-In-My-Backyard-syndroom, want in de buurt van de bestaande storten trekken de mensen weg omwille van de stank. De deadline voor de aanbesteding van een nieuw stort loopt eind deze maand af, maar geen enkel bedrijf diende tot dusver een offerte in.

Greenpeace Argentinië organiseerde deze week een protestwake om aan te tonen dat het zo niet verder kan. Bij wijze van protest begroeven tachtig actievoerders zich maandag onder een berg vuilniszakken aan de voet van de beroemde Obelisk in de binnenstad, die voor de gelegenheid gedrapeerd werd met de slogan Vuilnis maakt ons ziek.

Epidemiologisch onderzoek heeft inderdaad aangetoond dat er hier in Buenos Aires bij de omwonenden in de buurt van de storten meer gezondheidsproblemen voorkomen, legt activiste Verónica Odriozola uit. “Ik heb het over leukemie, andere vormen van kanker en geboorteafwijkingen. Volgens de milieugroep is het mogelijk om de afvalberg in de hoofdstad op vijf jaar tijd te halveren. Als het stadsbestuur morgen een recyclagesysteem opstart, dan hebben we tegen 2015 driekwart minder afval, klinkt het.

De milieugroep eist dat de regering een wetsontwerp maakt dat de producenten verplicht om de verpakkingen tot een minimum terug te brengen en om de levensduur van materialen te verlengen, zowel in de fabriek is in de supermarkt. Of de Argentijnse bedrijven bereid zijn investeringen te doen in deze barre economische tijden, is echter zeer de vraag. (MM/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.