Deelstaten nemen voortouw in strijd tegen klimaatverandering

De Amerikaanse deelstaten wachten niet langer op richtlijnen uit Washington om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Zo goed als elke deelstaat heeft intussen eigen programma’s om vervuilende industrieën aan te pakken en meer te investeren in wind- en zonne-energie. Sommige deelstaten gaan daarvoor nu ook samenwerken.
De Verenigde Staten weigeren nog steeds het protocol van Kyoto te ratificeren dat wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen moet beperken. Met de recente toetreding van Rusland treedt het protocol in februari 2005 in werking.

Intussen zitten de Amerikaanse deelstaten echter niet met de duimen te draaien. Ze beschouwen klimaatverandering meer en meer als een economische kans. Veel staten zien mogelijkheden voor de productie van alternatieve brandstoffen en hopen hoogtechnologische bedrijven aan te trekken of nieuwe technologieën te exporteren. Meer en meer vaardigen deelstaten ook aanbevelingen en regelgeving uit. Een en ander blijkt uit een studie die het Pew Centre on Global Climate Change maakte en die in december gepubliceerd wordt.

Een aantal deelstaten zoekt het vooral in technologische innovaties. Zo financiert het Coal Development Office in Ohio projecten voor de opvang en opslag van de CO2 dat vrijkomt bij de verbranding van steenkool. Andere deelstaten beginnen met voorzichtige aanbevelingen. Vorige week kwamen de gouverneurs van California, Oregon en Washington op de proppen met 36 aanbevelingen voor de strijd tegen klimaatsverandering. Ze breken een lans voor strakkere doelstellingen voor de uitstoot van broeikasgassen en energie-efficiëntie, investeringen in auto’s die zowel op klassieke brandstoffen als op gas of elektriciteit rijden en een toename van de verkoop van hernieuwbare energiebronnen met minstens een procent per jaar.

Nog andere deelstaten leggen echte normen op. In 16 deelstaten moeten elektriciteitsbedrijven een bepaald deel van hun stroom uit hernieuwbare energiebronnen halen. En Californië vaardigde in september een wet uit die autoproducenten verplicht tegen 2016 te starten met de verkoop van voertuigen die dertig procent minder vervuilend zijn. De zuidelijke deelstaat stelde daarmee een primeur, maar New York, Massachusetts en andere deelstaten maakten al bekend dat ze het voorbeeld willen volgen.

De nieuwste trend is het opzetten van samenwerkingsverbanden. 19 deelstaten in het westen van de VS slaan de handen in elkaar ten voordele van efficiënt energiegebruik en meer hernieuwbare energiebronnen in hun elektriciteitsnetwerk. Negen deelstaten aan de oostkust vormen een alliantie voor de opvang van en handel in CO2.

Deze initiatieven kunnen rekenen op veel steun van de bevolking, zegt Judi Greenwald van het Pew Centre. Volgens haar zouden de meeste deelstaten liever hebben dat de federale overheid het voortouw neemt, want dit soort programma’s kost veel geld. Milieu- en consumentengroepen hopen dat de deelstaten de basis leggen voor een overkoepelend nationaal beleid, maar ze hebben weinig hoop dat Washington snel een ander deuntje zal zingen. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.