Dodentaantal stijgt bij gevechten in Somalië

Na een week van intense gevechten tussen overheidstroepen en Islamitische milities zijn in Somalië al tientallen doden geteld. Honderden families zijn op de vlucht voor de nieuwe golf van geweld.
Begin vorige week steeg de spanning tussen overheidstroepen en de Islamitische as-Shabaab en Hizbu Islam milities in de stad Beledweyn, in het zuiden van het land.  Overheid en milities strijden er nog steeds om controle over de stad.
Daarop lanceerden milities die banden hebben met de overheid dinsdag een offensief tegen Shabaab strijders in de hoofdstad Mogadishu.  Al-Jazeera meldde dat tijdens die gevechten al minstens 14 doden vielen. Het Franse persagentschap Agence France Press zei dat zeven kinderen omkwamen toen ze tijdens het voetballen getroffen werden door een mortier. Bij gelijkaardige confrontaties eerder deze maand raakten 700 mensen gewond en sloegen duizenden op de vlucht.

Voortdurende strijd


In mei vorig jaar hernieuwde de radicale as-Shabaab milities hun strijd tegen de Somalische overgangsregering.
De milities controleren sindsdien het zuiden en het centrum van het land. De macht van de Somalische overheid beperkt zich tot een smalle strook rond de hoofdstad Mogadishu.
Vorige week kondigde het VN Wereldvoedselprogramma aan dat het onder aanhoudende dreigingen van de milities haar voedselhulp in Zuid en Centraal Somalië moest opschorten.
Medewerkers van de organisatie vrezen dan ook dat een nakend voedseltekort en de recente golf van geweld een nieuwe vluchtelingenstroom richting buurlanden op gang kan brengen.
Gisteren maakte Afrikaanse Unie bekend dat ze het mandaat voor de vredesmacht in Somalië (AMISOM) verlengt. 5000 soldaten uit Oeganda en Burundi blijven het komende jaar in de hoofdstad gelegerd. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.