Duurzame dennenappels, duurzame jenever

In december 2008 stelde de ambachtelijke stokerij Leukenheid in Hechtel-Eksel de eerste FSC-gelabelde jenever ter wereld voor.
De jenever, Dennenknopje, wordt gemaakt van dennenappels afkomstig van de grove den uit duurzaam beheerde bossen in Bosland –de vroegere bossen van de Lage Kempen. Dennenknopje is tevens het eerste Vlaamse streekproduct met een label voor duurzaam bosbeheer van de Forest Stewardship Council (FSC).

Bosland was het eerste gebied in Vlaanderen dat in 2007 het FSC-groepscertificaat kreeg, een internationale erkenning voor zijn gemeenschappelijke visie op verantwoord bosbeheer. In 2007 was ongeveer 1,4 procent van het totale nationale bosbestand in België FSC-gecertificeerd. Indrukwekkend is dat cijfer zeker niet, maar volgens FSC België neemt het areaal FSC-bos jaarlijks toe: voor het einde van dit jaar wordt 5000 hectare extra bos gecertificeerd.

Volgens een marktstudie over 2007, besteld door WWF-België en FSC-België, draagt slechts 5,4 procent van het hout op de Belgische markt het FSC-keurmerk. Het grootste deel van het FSC-hout op de Belgische markt komt uit import, uit Europa, maar ook uit Latijns-Amerika, Afrika, Zuidoost-Azië, Canada en Rusland. Slechts 9 procent FSC-hout komt uit eigen land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.