Economie hypothekeert milieu

De economische groei in de Europese Unie heeft de voorbije 30 jaar de druk op het milieu verdubbeld, zo blijkt uit een rapport van het Wereldnatuurfonds WWF.
De druk op de natuur is sterker gegroeid dan de Europese bevolking, waardoor onze ecologische schuld groter wordt. ‘Nog maar een generatie geleden verbruikten de meeste landen van Europa minder dan ze beschikbaar hadden,’ zegt Geoffroy De Schutter, Directeur Conservatie van WWF-België.

Ecologische voetafdruk


‘Maar vandaag is dat niet meer zo, integendeel. Als elke mens op Aarde zou leven zoals de Europeanen, dan zouden we 2,6 planeten nodig hebben om ons de grondstoffen te leveren die nodig zijn voor onze consumptie, en om het afval daarvan op te nemen’, zegt De Schutter. Het Zuiden en de generaties na ons zullen een zware prijs betalen voor deze ecologische schuld. WWF vraagt de toekomstige regering maatregelen te nemen om de economie te verzoenen met het milieu.
In 1961 bedroeg de ecologische voetafdruk van de gemiddelde Belg nog 3,44 hectare. In 2003 was dat al gestegen tot 5,61 hectare. De biocapaciteit daarentegen daalde per Belg in dezelfde periode van 1,59 ha naar 1,21 ha.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift