Ecuador wil af van Amerikaanse basis

De Ecuadoraanse president Rafael Correa zegt dat hij de Amerikaanse rechten op een luchtmachtbasis in Manta niet wil verlengen. De beslissing wordt in Washington gezien als het zoveelste teken van groeiende tegenstand tegen de aanwezigheid van de VS in Latijns-Amerika.
Correa herhaalt daarmee een verkiezingsbelofte. Hij wil de luchtmachtbasis te sluiten, tenzij Ecuador in Miami een eigen basis mag oprichten. “Als het normaal is om buitenlandse soldaten in een land te hebben, dan zullen ze er zeker geen probleem hebben met een Ecuadoraanse basis in de VS”, grapte hij tegen journalisten.
De luchtmachtbasis van Manta werd in 1999 voor tien jaar geleased aan de Verenigde Staten. Ze bevindt zich op 338 kilometer van Colombia en speelt een belangrijke rol in de strijd tegen de drugshandel. Volgens de VS-ambassade in Ecuador kon vorig jaar 262 ton illegale drugs in beslag genomen worden met hulp van de luchtmachtbasis.
Analisten zoals Michael Shifter van de Inter-American Dialogue wijzen op het grote draagvlak dat in Ecuador bestaat voor het sluiten van de basis.“Veel mensen vinden dat de Amerikaanse aanwezigheid de soevereiniteit schaadt en Ecuador onwillekeurig betrekt bij het conflict in Colombia.” Critici vinden bovendien dat de leaseovereenkomst ongrondwettelijk is omdat het Congres ze nooit geratificeerd heeft. Veel Ecuadoranen geloven ook dat de VS de overeenkomst geschonden hebben door de basis te gebruiken voor de strijd in Colombia, terwijl er volgens de bepalingen enkel verkenningsvluchten uitgevoerd mogen worden.
De plannen van Correa zorgen voor een zoveelste aanvaring tussen Ecuador en Washington. De problemen begonnen in mei 2006 nadat de Ecuadoraanse regering contracten met het Californische bedrijf Occidental Petroleum opzegde. In de VS wordt gevreesd dat Ecuador zich aansluit bij een Latijns-Amerikaanse linkse revolutie, geïnspireerd door de Venezolaanse president Hugo Chavez.
Maar volgens analisten heeft de beslissing van Correa weinig met zijn vriendschap met Chavez te maken. “Het Latijns-Amerikaanse streven naar onafhankelijkheid is niet te onderschatten”, zegt Shifter. “Dat betekent onafhankelijkheid van Washington, maar evengoed van Caracas.”
Bovendien is de houding van Ecuador ten opzichte van de VS genuanceerder dan die van Venezuela. Zo intensifieerde de regering Correa de samenwerking met de VS tegen de drugshandel, in tegenstelling tot Chavez die twee jaar geleden de samenwerking stopzette. Correa heeft zich ook al uitgesproken voor betere handelsrelaties met de Verenigde Staten.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken zegt de beslissing van Ecuador te zullen respecteren, maar wil wel blijven onderhandelen. Volgens analisten kan de basis ook vervangen worden door een vliegveld in Peru of in Colombia.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.