Eerste land in zuidelijk Afrika ondertekent EPA

Botswana ondertekent nog deze week een interim EPA of Economisch Partnerschapsakkoord met de Europese Unie. Dat heeft het Belgische magazine MO* vernomen van de hoofdonderhandelaar van Botswana, die op dit ogenblik in Brussel is, samen met de minister van Handel van Botswana.
  • Gie Goris Grote regionale spelers als Angola en Zuid-Afrika staan afkerig tegenover zo?n vrijhandelsakkoord. Gie Goris
Volgens de onderhandelaarster zou de Europese commissaris voor Handel, barones Ashton, vandaag haar paraaf zetten in naam van Europa.
Eind deze week, op 4 juni, zouden Botswana en - volgens de onderhandelaarster van Botswana -  ook Lesotho en Swaziland de interim EPA voor de SADC-regio ondertekenen.
De beslissing is markant, omdat Botswana als eerste land in zuidelijk Afrika toehapt, terwijl grote regionale spelers als Angola en Zuid-Afrika afkerig staan tegenover zo’n vrijhandelsakkoord met de Europese Unie. Ook Namibië heeft volgens een Belgisch diplomaat nog ‘hangende issues’ die eerst moeten opgelost worden, vooraleer er getekend worden. ‘Wij gaan nu niet snel tekenen omdat Botswana dat wel doet’
Sommige vrezen zelfs voor het voortbestaan van de SACU, de oudste douaneunie ter wereld, die volgend jaar 100 kaarsjes mag uitblazen. Als niet alle vijf leden van de Southern African Customs Union zo’n EPA zouden ondertekenen, wordt het misschien moeilijk om vast te houden aan de gemeenschappelijke buitentarieven van de douaneunie. Maar Europa beloofde daarvoor oplossingen te bieden.

Caraïben


Zuid-Afrika heeft op dit ogenblik al een vrijhandelsakkoord met de EU, de Trade Development and Cooperation Agreement (TDCA) en is vooralsnog niet geneigd een EPA te ondertekenen. Totnogtoe heeft nog maar één regio, de Caraïben, een definitieve EPA ondertekend. Die met de meest zuidelijke landen van de SADC-regio lag lang ter discussie.
Marc Maes van de Vlaamse ngo-koepel 11.11.11. was altijd al sceptisch met betrekking tot de epa’s en betreurt de beslissing van Botswana: “Zoals al de interim EPAs bevat dit akkoord nog veel controversiële bepalingen. In plaats van hier verder over te onderhandelen met al de landen uit de regio, heeft de EU druk uitgeoefend voor een snelle ondertekening. Er is nochtans geen enkele reden to haast. Dit zal de onderhandelingspositie en de integratie van de regio verder ondermijnen. De EU blijft in de EPA-onderhandelingen gemeen spel spelen”. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.