Elitescholen moeten kansarme kinderen inschrijven

Onderweg naar haar vervallen en uitgeleefde school in Okhla, een voorstad van Delhi, droomt Minu Dawar (9) nu al van een ander leven. De leraar heeft gezegd dat ik een kans maak om naar een mooie school met een propere speelplaats te gaan als ik zo mijn best blijf doen. Eén met massa’s boeken en zo. Misschien gaat haar droom binnenkort wel in vervulling, want het hoogste rechtsorgaan in de deelstaat Delhi wil dat een kwart van de schoolbanken in elitescholen worden voorbehouden voor kansarme kinderen.

De grondwet garandeert elke Indiër dezelfde rechten in het onderwijs, maar de realiteit is er een van sociale apartheid. De overgrote meerderheid van de schoolgaande jeugd in de deelstaat Delhi verslijt zijn broek op honderden openbare basisscholen waar nauwelijks een dak of toiletten aanwezig zijn. Een contrast van dag en nacht met het privénet, waar de kinderen van de rijkelui een elitaire opvoeding genieten. De toptien van de high society basisscholen vragen 250 dollar inschrijvingsgeld - de uitverkoren kinderen krijgen er dansles, paardrijden en muziek bovenop het normale lessenpakket.

Binnenkort moeten zij plaats maken voor de kinderen in lompen die hun basisschool normaal op gammele bankjes in vuile lokalen of onder een tentzeil afmaken. Eind vorige maand velde het Indiase hooggerechtshof een arrest waarin staat dat de 260 privé-scholen in de hoofdstad een vierde van hun zitjes moeten reserveren voor kansarme kinderen. Het arrest kwam er op aandringen van een groep burgers die een verzoekschrift indienden voor de democratisering van het onderwijs. Hun advocaat Ashok Aggarwal is dolblij met de uitspraak. Hij gelooft dat het arrest onderwijsinstellingen op hun sociale verantwoordelijkheid wijst en hoopt dat het navolging krijgt in de andere deelstaten.

De minister van Onderwijs, Arvinder Singh Lovely, heeft beloofd dat hij de uitspraak niet naast zich neerlegt. Eerder deze week lieten ze verstaan dat ze willen dat de overheid de zaak met openbare studiebeurzen zou bekostigen. Maar donderdag liet de deelstaatregering in een korte persmededeling weten dat het de scholen zelf zijn die zullen moeten bijpassen.

Anil Sadgopal, professor onderwijskunde aan de Delhi Universiteit, wijst erop dat de overheid zelf boter op het hoofd heeft. Er zijn afdoende bewijzen dat de regering het onderwijssysteem heeft laten verrotten. De ene na de andere openbare school is verkocht. De centraal-Indische stad Indore spant de kroon met 30 sluitingen. De scholen werden met grond en al overgedragen aan private onderwijsinstellingen.

Sinds de tweede helft van de jaren 80 schommelt het onderwijsbudget tussen drie tot vier procent van het bruto binnenlands product. Dat is veel te weinig om de grimmige statistieken om te buigen - zo’n 100 miljoen Indiase kinderen werken in plaats van naar school te gaan. Sadgopal beseft dat het arrest alleen het tij niet zal keren maar hoopt dat het de autoriteiten wakker schudt. Het helpt beleidsmakers eraan herinneren dat het onderwijs tekortschiet. (mm/mc)

Ranjit Devraj

Xml=6

Ref: ap ed

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.