Energiecrisis in Argentinië

De Argentijnse overheid kondigde gisteren aan de olie-export te bevriezen tot de benzinestations weer over een normale brandstofvoorraad beschikken en de prijzen gedaald zijn tot het niveau van 31 oktober 2007. De oliemaatschappijen weigeren voorlopig elke commentaar.
In slechts een paar maanden tijd stegen de brandstofprijzen in Argentinië met 35%. Hoewel Argentinië een olieproducerend land is, kreeg het daarenboven steeds vaker af te rekenen met een tekort aan brandstoffen. In deze context ontmoedigde de vorige regering reeds de olie-export via een belastingverhoging van 5 naar 35%. Het tijdelijk exportverbod van de huidige regering is gebaseerd op de leveringswet van 1974 die de oliemaatschappijen verplicht tegemoet te komen aan de noden van de interne markt alvorens te exporteren.
Het huidige tekort aan brandstoffen is slechts een symptoom van een diepe structurele energiecrisis die wortelt in de privatiseringen van de jaren negentig. Hoewel Argentinië toen netto-exporteur van gas en olie werd, bleven de noodzakelijke langetermijninvesteringen uit. De Argentijnse economie die de crisis van 2001-2002 definitief achter zich heeft gelaten en sinds enkele jaren boomt, snakt naar steeds meer energie. Het blijkt een dorst te zijn die moeilijk te lessen valt en de Argentijnse regering voor grote problemen plaatst.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.