Europa is gewoon een slecht product

De verkiezingsspecial over de Europese Unie (EU) in het juninummer van MO* heeft mij nogal ontgoocheld. Dat er uitgebreid aandacht wordt besteed aan de EU is volledig terecht, maar hoe kun je nu aan kritische journalistiek doen en alleen een aantal europarlementsleden hun geolied pleidooi pro domo laten brengen? Het is alsof MO* in een artikel over de Belgische ontwikkelingshulp alleen de minister aan het woord zou laten.
  • Stefaan Anrys Professor Hendrik Vos Stefaan Anrys
Misschien was het de bedoeling om met Professor Hendrik Vos een zeker tegengewicht te bieden, en de “wetenschap” aan het woord te laten ? Dan hebt u toch de slechtst mogelijke keuze gemaakt, want deze blitse propagandist heeft even veel te maken met de “wetenschap”  als een voetbalsupporter met de fysica van het sjotten. (In die zin is het terecht dat u een artikel, genre “Een dag uit het leven van …”  aan hem wijdt,  maar ik ben niet zeker dat het als persiflage bedoeld was).
En dat terwijl u maar een paar deuren verder moest gaan op de Gentse universiteit, en bv. eens aan Professor Humblet kon gevraagd hebben welk gevaar er uitgaat van het Europees Hof van Justitie in de afbraak van het arbeidsrecht (de recente zaken Laval en Viking). Of u kon bij vakbonden gepolst hebben of ze de EU ervaren als voorvechter van het “Europees sociaal model”…
Weliswaar plaatst John Vandaele enkele vraagtekens bij Europese success stories als klimaatleiderschap, ontwikkelingshulp of verdediging van het internationaal recht, maar hij houdt het meestal bij kritieken die ook uit de mond van Verhofstadt of Barroso te horen zijn. Zo de verzuchting “Konden we in de EU maar uit één mond spreken!”.
Vele goedgelovigen horen uit die ene mond natuurlijk de stem van het sociale, vredelievende, armoede bestrijdende Europa klinken, maar zien blijkbaar niet dat het Europees buitenlands en veiligheidsbeleid zowat aan elke parlementaire controle ontsnapt, dat de Europese stem in de Wereldhandelsorganisatie (geleid met name door de socialistische ex-commissaris van de Unie Pascal Lamy!) de stem van de business is, dat er in de EU wel een bewapeningsagentschap werd opgericht maar geen vredesinstituut. Enzovoort. De EU is het regionale instrument van de neoliberale globalisering, maar slaagt er nog in naievelingen te doen geloven dat het het instrument daartegen is!
Europa is misschien een slecht verkocht product, zoals de MO*-cover titelde, maar wat mij betreft is de Europese Unie een slecht product zonder meer.
(deze reactie kwam net te laat om als lezersbrief in MO*66 opgenomen te worden)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.