Expreskidnappers hebben het gemunt op geldvoorraad wantrouwige spaarders

Jonge, onervaren boeven in Argentinië hebben het gemunt op het geld en de juwelen die spaarders uit wantrouwen voor de banken onder hun matras of in een brandkast hebben verstopt. Omwille van de economische crisis is geld op de bank minder liquide geworden. Sindsdien heerst in en rond de hoofdstad Buenos Aires een plaag van korte, brutale ontvoerings- en afpersingsacties.


Precieze cijfers zijn niet beschikbaar, maar sinds januari zouden al 120 tot 200 zogenaamde expresontvoeringen zijn uitgevoerd. Anderen spreken van zeven tot tien gevallen per dag. Doorgaans gaat het om jonge boefjes die hun slachtoffer enkele uren vasthouden en laten gaan voor een relatief kleine som. Geliefkoosde slachtoffers zijn vrouwen die uit een warenhuis komen, mannen aan tankstations of automobilisten die voor een rood licht staan. Onder bedreiging van een vuurwapen moet het slachtoffer zijn familie opbellen om zijn leven af te kopen tegen betaling van alles wat er aan waardevols in huis is verstopt. De slachtoffers zijn meestal mensen uit de middenklasse of arbeiders, omdat de superrijken genoeg geld hebben voor een efficiënte bescherming

Het fenomeen kreeg onlangs een gewelddadiger karakter, wat voor een ware angstpsychose onder de Argentijnen heeft gezorgd. Een 23-jarige man werd na betaling van 300 euro losgeld door zijn vader niet vrijgelaten maar kreeg enkele huizenblokken verder een dodelijke kogel in de rug. En een legerofficier werd door zijn ontvoerders na betaling herhaaldelijk in de voet geschoten.

Alberto Sobrado, hoofdinspecteur van de politie van de provincie Buenos Aires, wijt het geweld aan de onervarenheid van de kidnappers. Ze hebben dit nog nooit eerder gedaan en zijn vaak onder de invloed van drugs. Dat leidt soms tot disproportioneel en zinloos geweld waarbij de basisregel van een ontvoering, de vrijlating van het slachtoffer na betaling van het losgeld, wordt gebroken.

Sinds januari is de vraag naar brandkasten en bepantsering voor auto’s met ongeveer de helft gestegen. Schietclubs worden druk bezocht en scholen en bedrijven geven lessen in ontvoeringspreventie. De politie raadt mensen aan zich niet met uiterlijke tekenen van welstand op straat te begeven, niet altijd langs dezelfde weg naar huis te rijden en de tijdstippen van vertrek en aankomst te laten variëren. Om de publieke onrust te bedaren heeft de overheid een team van agenten, dokters, psychologen, ingenieurs en computerexperts opgezet om ontvoeringen te bestrijden. De task force is luchtmobiel en beschikt over technologie om telefoons af te luisteren. Het team had op zijn eerste werkdag met zes ontvoeringen meteen de handen vol.

Het verschijnsel bleef aanvankelijk beperkt tot de hoofdstad Buenos Aires maar breidt zich nu ook uit naar het platteland. De gouverneur van de provincie Buenos Aires, Felipe Solá, maakte melding van gewelddadige overvallen op landgoederen en boerderijen. Het volstaat dat een loslippige buur of immobiliënagent iets zegt over een grote verkoop om gangsters hun slag te doen slagen bij een rijke familie op het platteland, zei Solá

Het aantal klassieke ontvoeringen, waarbij de kidnappers zich eerst uitgebreid documenteren, hun slachtoffer lange tijd vasthouden en veel grotere sommen vragen, is eveneens gestegen: van vijf in 2001 tot tien in de eerste helft van 2002. Toch zit Argentinië nog lang niet aan de 3.000 ontvoeringen die elk jaar in Colombia worden georganiseerd of de eveneens schrikbarende cijfers voor Brazilië en Mexico.



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.