Farmareuzen willen genericaproducenten opnieuw een hak zetten

Bij Indiase en internationale organisaties groeit de ongerustheid over een nieuwe eis van de farmalobby om de producenten van generische geneesmiddelen een hak te zetten. De VS sturen er bij India op aan de resultaten van klinische testgegevens van nieuwe medicijnen exclusief te houden, zodat producenten van generische geneesmiddelen de dure tests nog eens moeten overdoen.
Voor een geneesmiddel in India op de markt komt, moet de producent aan de Indiase Controleur-Genereaal voor Geneesmiddelen (DGCI) de resultaten voorleggen van klinische tests in drie fases. De huidige wettelijke regeling laat toe dat diezelfde resultaten als basis kunnen dienen om vervolgens generische versies van hetzelfde medicijn op de markt te brengen. Op die manier blijven de generica goedkoper en kunnen ze sneller op de markt komen.
De invloedrijke Noord-Amerikaanse farmalobby, Pharmaceutical Research and Manufacturers of America, dringt er al sinds 2005 bij VS-handelsdiplomaten op aan dat India de resultaten van klinische tests enkel zou laten gelden voor het originele geneesmiddel. Die exclusiviteitseis is een onderdeel van de handelsgesprekken tussen India en de VS, die met name voor de VS tot een lucratieve samenwerking op het vlak van kernenergie kunnen leiden.
De internationale hulporganisatie Oxfam stoort zich vooral aan het feit dat de voorgestelde exclusiviteit voor testdata verder gaat dan wat er in het TRIPS-akkoord van de Wereldhandelsorganisatie over intellectueel eigendom staat. “De Amerikaanse regering blijft bilaterale en regionale handelsakkoorden misbruiken om aan ontwikkelingslanden regels op te dringen die verder gaan dan het TRIPS-akkoord”, luidt het bij Oxfam.
Organisaties die zich inzetten voor het lot van aidspatiënten vrezen dat wanneer India de exclusiviteitsregel in wetten gaat omzetten, de behandeling met generische aidsremmers weer duurder gaat worden. Voor de farmareuzen is de exclusiviteitsregel een handige manier om de concurrentie van generische geneesmiddelen tijdelijke buitenspel te zetten en de markt te monopoliseren. Het Zwitserse Novartis vecht momentele de Indiase patentwet aan voor de rechter. Ook wanneer het die zaak verliest, kan het dankzij de dataexclusiviteit zijn monopolie gedurende minstens vijf jaar handhaven.

Databescherming


Het Indiase Ministerie voor Chemicaliën gaat over de kwestie binnenkort een rapport publiceren dat moet worden voorgelegd aan het parlement. “We moeten een vorm van databescherming geven”, zo verklaarde G.S. Sandhu, een hoge ambtenaar van het ministerie, “We zijn aan het overwegen hoe de regeling er precies moet uitzien”.
India’s 124.995 aidspatiënten en meer dan 5 miljoen HIV-dragers betalen ongeveer 382 euro per jaar voor eerstelijnsmedicatie. Geneesmiddelen van de tweede lijn kosten 2.717 euro per jaar. Het Indiase Netwerk van Seropositieven dringt er al een tijdje bij de regering op aan om de kosten van tweedelijnsgeneesmiddelen te drukken. De Nationale Organisatie voor Aidscontrole wil er echter eerst voor zorgen dat de eerstelijnszorg voor iedereen toegankelijk wordt gemaakt.
India is ’s wereld belangrijkste producent van goedkope generische geneesmiddelen. Alleen al de organisatie Artsen Zonder Grenzen behandelt meer dan 80.000 aidspatiënten in 30 landen met medicijnen die overwegend uit India komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.