Fatwa promoot anticonceptie en monogamie

Sinds enkele weken zijn seks, vrouwen en kinderen het gespreksonderwerp op de Filipijnen. Dat is het gevolg van een nationale fatwa die 200 moslimleiders begin maart afkondigden. De religieuze richtlijn roept alle Filipijnse moslimmannen op om aan gezinsplanning te doen en slechts met één vrouw het bed te delen.

De nieuwe fatwa die op 10 maart in de stad Davao werd uitgesproken tijdens een vergadering van moslimleiders en -geleerden komt niets te vroeg. De Filipijnse bevolking groeit met een gevaarlijk tempo van 2,36 procent per jaar. Een gemiddeld gezin op het eiland Mindanao - waar de meeste van de 5 miljoen Filipijnse moslims wonen - heeft zelfs nog meer kinderen dan het nationale gemiddelde.

De minister van Volksgezondheid van de Autonome Regio van Islamitisch Mindanao is dan ook in zijn nopjes met de fatwa die oproept tot minder kinderen. De belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van de Islam op de Filipijnen, noemt een enthousiaste minister Lampa Pandi het. De uitvaardiging opent de discussie over seksualiteit en voorbehoedsmiddelen. Moslims hoeven nu niet bang meer te zijn om over hun relatie te praten en kunnen aan gezinsplanning doen zonder schrik voor de religieuze censuur.

Volgens de fatwa zijn geplande moslimkinderen extra gezegend - zo’n kinderen krijgen bij hun geboorte van de imam de ‘Tanzim al Usra’ mee, een oproep tot grootsheid. De richtlijn schrijft geplande zwangerschappen voor via anticonceptie. Alle methodes van contraceptie zijn toegelaten zolang ze veilig, legaal en in overeenstemming met de sharia zijn en zolang ze de goedkeuring wegdragen van erkende artsen voor de gezondheid van moeder en kind, stelt het edict. Verder bevat de fatwa ook aanbevelingen voor monogamie en borstvoeding en voorschriften over abortus - zaken die voorheen taboe waren in de Filipijnse versie van de Islam.

Zowel bij moslims en katholieken zorgt de fatwa voor verdeeldheid. Ustadz Dimaporo, moslim en vader van 19 kinderen bij verschillende vrouwen vindt dat de nieuwe richtlijn indruist tegen de Koran. Er staat geen grens op het aantal kinderen dat een man kan hebben. Dat is wat de Islam ons leert.

In Quiapo, een wijk in het hart van Manila waar moskee en kerk broederlijk naast mekaar staan, vangen we gemengde reacties op. Damun Sarrif (32), een islamitische verkoper van illegaal gekopieerde CD’s, vindt anticonceptie wel een goed idee. Ik heb vijf kinderen en het valt niet mee om de eindjes aan mekaar te knopen. Voor mij komt de richtlijn in ieder geval te laat.

Veel katholieken, die meer dan 80 procent van de Filipijnse bevolking uitmaken, vinden de fatwa een stuk progressiever dan het verbod op de pil en het condoom dat de katholieke Kerk voorschrijft. Echt moedig werk,’ vindt Maricar Sese, een jonge vrouw die werkt als milieubeheerder. Eindelijk eens een beleid dat afgestemd is op de mensen die het nodig hebben. Sese vraagt zich af wanneer de katholieke Kerk volgt. Ze willen het thema seks zelfs niet benaderen met een tien meter lange stok!.

Grootmufti sjeik Mohammed erkent dat ook de moslimleiders het onderwerp te lang links hebben laten liggen. De religieuze leiders hebben te weinig inspanningen gedaan om na te denken over de implicaties van gezinsplanning voor het welzijn en het overleven van onze gemeenschap. De denkoefening werd opgestart in 1997 toen het Bevolkingsfonds van de VN begon samen te werken met beleidsmakers en religieuze leiders op de Filipijnen. In januari reisde de Filipijnse moslimclerus af naar Egypte om daar de goedkeuring te krijgen voor de fatwa van de grootmufti in Caïro.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.