Filipijnse verkiezingen 'over het algemeen vreedzaam'

De Filipijnen trokken maandag 14 mei naar de stembus. Ondanks het geweld, dat tijdens de verkiezingscampagne meer dan honderd en op de verkiezingsdag zelf een vijftal mensenlevens eiste, spreekt de Filipijnse politie over ‘vreedzame’ verkiezingen.
Volgens de Nationale Filipijnse politie (PNP) kwamen er tijdens de verkiezingscampagne, die in januari begon, minstens 110 mensen om het leven door geweld en raakten er meer dan 120 mensen gewond. De ene helft daarvan waren verkiezingskandidaten en de andere helft aanhangers van bepaalde kandidaten of gewone burgers. Op de verkiezingsdag zelf werden minstens zeven mensen gedood.
De dreigementen van communistische guerrillastrijders om de verkiezingen met geweld te verstoren, bleken ongegrond. Ook in vergelijking met de verkiezingen in 2004, waarbij 189 mensen gedood werden en 279 mensen gewond raakten, waren de verkiezingen van dit jaar niet extreem gewelddadig.

“Halfweg” verkiezingen


De Filipino’s moesten vandaag 12 van de 24 senatoren kiezen, alle 236 parlementsleden en bijna 17.500 lokale vertegenwoordigers zoals gouverneurs en burgemeesters. De Filipijnse “midterm” verkiezingen vinden plaats in de helft van het zesjarig ambtstermijn van de Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo. Critici van Arroyo beschuldigen haar van stemmanipulatie tijdens de presidentsverkiezingen van 2004 en wilden van de stembusgang een referendum over haar maken.  
De telling van de stemmen gebeurt manueel, zodat het dagen tot weken kan duren vooraleer alle uitslagen bekend zijn.

Politieke status quo


De opiniepeilingen voorspelden dat de oppositiepartijen overwinningen zouden boeken in de senaat, terwijl het parlement gedomineerd zou worden door aanhangers van de huidige president. Ook vóór de verkiezingen had de christen-democratische partij van de president in de kamer de absolute meerderheid terwijl de oppositie in de senaat aan het roer zat. Er wordt dus verwacht dat de verkiezingen de politieke status quo bevestigen. Volgens de Filippijnse nieuwssite Inquirer.net liggen de eerste resultaten in de lijn van de opiniepeilingen. 
Net voordat de verkiezingscommissie de stemmen officieel begon te tellen, hebben de aanhangers van Arroyo (Team Unity) de overwinning van de lokale verkiezingen al gevierd. Volgens hun aanhangers heeft 95 procent van de lokale kandidaten van Team Unity, verspreid over het hele land, gewonnen.
‘Als dit een referendum over president Arroyo is, dan hebben we nu al het recht om te feesten. Het feit dat de meerderheid van onze kandidaten gewonnen heeft, is een teken van vertrouwen in de president’, zei Tonypet Albano, de woordvoerder van Team Unity aan Inquirer.net.
Van de 45 miljoen stemgerechtigden kwam er vandaag 75 procent opdagen. Maar van de 504.110 overzeese stemgerechtigden bracht slechts 20 procent een stem uit, zegt Inquirer.net.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.