Gates guller dan donorlanden in strijd tegen aids

De Bill en Melinda Gates-stichting pompt de komende vijf jaar alles samen een half miljard dollar in het Wereldwijd Fonds voor de Strijd tegen Aids, Tuberculose en Malaria. Het bedrag stelt de bijdragen van België en Nederland, nochtans twee grote donoren, in de schaduw. De rijke landen moeten ook dringend meer doen: het Wereldwijd Fonds zoekt voor de strijd tegen de drie grote infectieziekten in 2006 en 2007 nog 1,4 miljard euro.
Met het geld van Gates “kunnen we miljoenen mensen extra bereiken”, zegt Richard Feachem, de directeur van het Fonds. De instelling financiert nu al projecten in 132 landen. Dankzij die initiatieven krijgen nu een half miljoen arme mensen aidsremmers, konden 1,4 miljoen TB-lijders een behandeling ondergaan en werden er meer dan 11 miljoen muskietennetten verdeeld die kinderen tegen malaria moeten beschermen, zegt het Fonds.

Met bijdragen van 100 miljoen dollar in 2001 en 50 miljoen dollar in 2004 was de stichting van Bill Gates al een belangrijke donor van de strijd tegen aids, maar met een half miljard dollar (388 miljoen euro) haalt de rijkste man ter wereld nu echt fors uit. Ter vergelijking: Nederland zegde van 2002 tot 2007 225 miljoen euro toe; België van 2001 tot 2007 51 miljoen euro.

Organisaties die actief zijn in de strijd tegen aids zijn blij met de investering van Gates, maar waarschuwen dat rijke landen hun bijdragen ook moeten optrekken. “Als de rijkste man ter wereld zo gul over de brug komt, bestaat het gevaar dat sommige regeringen er onterecht van uitgaan dat zij nu minder kunnen doen”, zegt Joanne Carter, de directeur van Results, een Amerikaanse actiegroep.

Het Wereldwijd Fonds, het belangrijkste internationale financieringsinstrument in de strijd tegen aids, tuberculose en malaria, schat dat het tegen 2010 elk jaar 11 miljard dollar nodig zal hebben om de uitbreiding van de drie ziekten tegen 2015 te kunnen stopzetten en terug te dringen. Nu sterven elk jaar zes miljoen mensen aan die ziekten, en die cijfers stijgen nog elk jaar. Volgens de Belg Peter Piot, de directeur van het VN-aidsprogramma (Unaids) is een goed gevuld fonds “cruciaal” voor de aanpak van de aidsepidemie. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.