Gedeklasseerd VS-rapport linkt Uribe met Pablo Escobar

De regering van president Bush zit verveeld met een 13-jaar oud rapport van het Pentagon waarin de Colombiaanse president Alvaro Uribe wordt beschreven als een “dichte persoonlijke vriend” van Pablo Escobar, de in 1993 vermoorde leider van het drugskartel van Medellin. Zowel Washington als Uribe hebben de beweringen al van de hand gewezen.


“De informatie in dit rapport is afkomstig van een enkele bron en werd niet bevestigd”, zo verklaarde woordvoerder Adam Ereli van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “We hebben ook geen geloofwaardige informatie die deze stelling kan bevestigen. Dit is ruwe, ononderzochte informatie en van mijn collega’s bij Defensie heb ik begrepen dat dit niet de officiële stellingname van het ministerie is”.

Het omstreden document werd vorige week bekend gemaakt door het National Security Archive van de George Washington University. Het bevat een lijst met profielen van 104 “belangrijke Colombiaanse narcoterroristen die worden ingeschakeld bij drugsoperaties in Colombia en de VS”. Het document stelt expliciet dat niet alle informatie “finaal geëvalueerd is”.

De huidige Colombiaanse president is nummer 82 op de lijst en komt vlak na Pablo Escobar. “Alvaro Uribe Velez”, zo luidt het, ”werkt als senator op hoog politiek niveau samen met het Medellinkartel. Hij heeft banden met een firma die betrokken was bij drugshandel in de VS. Zijn vader werd vermoord omwille van zijn connectie met drugtrafikanten.”

“Uribe is een persoonlijke vriend van Pablo Escobar”, zo gaat het verder, “Hij heeft hem geholpen bij een politieke campagne in dienst van Jorge Ortega. Als senator heeft hij zich verzet tegen elke vorm van uitleveringsverdrag”.

“De linkerzijde probeert Uribe al langer met deze dingen in verband te brengen”, zegt Colombiakenner Adam Isaacson van het Centre for International Policy. Volgens Isaacson is de band tussen Uribe en Escobar nooit echt afdoende bewezen. De expert wijst ook op enkele feitelijke onjuistheden in de tekst, zoals de vermeldingen van de Saoudische wapenhandelaar Adnan Khashoggi en popster Carlos Vives, winnaar van een Grammy Award. “Anderzijds was tot halfweg de jaren tachtig bijna de hele Colombiaanse elite betrokken bij de drugshandel”, zegt Isaacson.

De Colombiaanse president reageerde zondag met een fors statement dat werd gepubliceerd op de website van het NSA. Uribe zegt dat hij in 1991 aan Harvard studeerde, hij nooit zaken heeft gedaan in het buitenland en dat zijn vader om het leven kwam toen die zich verzette tegen een poging tot ontvoering door linkse guerrillastrijders. Als senator heeft hij ervoor gepleit een referendum over het uitleveringsverdrag uit te stellen tot na de verkiezingen. Als president heeft Uribe naar eigen zeggen 170 vermeende drugscriminelen uitgeleverd aan buitenlandse rechters.

Een ding ontkent Uribe niet expliciet, namelijk dat wat de NSA-tekst de “nauwe persoonlijke band met Pablo Escobar” noemt. Robin Kirk, de Colombia-expert van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is van mening dat Uribe niet meer contact met de drugshandel heeft gehad dan “gelijk welke andere inwoner van Antioquia in de jaren tachtig, zeker wanneer het gaat om iemand met land en politieke belangen”.

In 1984 nam de Colombiaanse politie een helikopter in beslag met een serienummer dat overeenstemde met een toestel van Alberto Uribe, de vermoorde vader van de president. Onderzoekers vonden ook ooit het nummer van Uribes broer op een mobiele telefoon die had toebehoord aan Pablo Escobar. “Op het moment dat de telefoontjes werden gepleegd lag de broer van Uribe met kanker in het ziekenhuis”, zo stelt Kirk. Alvaro Uribe heeft altijd beweert dat de telefoon werd “gekloond”, een fraudetechniek die de drugshandelaars gebruiken om gratis te kunnen bellen.

Michael Shifter, de vice-voorzitter van de eerder elitaire Inter-Amerikaanse Dialoog denkt niet dat het document de positie van Uribe kan bedreigen. Shifter voorspelt dat beide kampen meer dan ooit overtuigd zullen blijven van hun gelijk. “Voor de tegenstanders van Uribe is het nieuwe munitie, voor zijn medestanders een lastercampagne”. Zolang er geen verse bewijzen is de positie van Uribe voor herverkiezing of als voornaamste ontvanger van buitenlandse steun van de VS niet bedreigd, aldus Shifter. (MC/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.