Gedoogbeleid dreigt Bolivia internationaal te isoleren

Colombia, de cocaïneschuur van de wereld, plant steeds minder coca aan, maar de buurlanden Bolivia en Peru maken dat verlies bijna helemaal goed. Bolivia produceerde vorig jaar acht procent meer van de grondstof voor de populaire harddrug. Dat dreigt niet in goede aarde te vallen bij Brazilië en de Europese Unie, de belangrijkste afzetgebieden van de Boliviaanse cocaïne.
In Bolivia werd in 2006 op 27.500 hectaren coca aangeplant, schatten de VN. Met de oogst daarvan kan per jaar 94 ton cocaïne worden aangemaakt. Volgens Braziliaanse diplomaten wordt 80 procent van de Boliviaanse cocaïne aan de man gebracht in Rio de Janeiro en São Paulo. Die illegale handel zorgt daar voor extreem geweld. Tegelijk is Brazilië ook een draaischijf voor de export van drugs uit Bolivia en Peru naar Europa.
De Boliviaanse overheid laat cocateelt toe op 12.000 hectaren. De bladeren van de plant worden gebruikt voor rituelen en ook rauw gekauwd of in thee en medicijnen verwerkt. Maar volgens het UNODC, het drugsagentschap van de VN, bevonden er zich vorig jaar ook 15.500 hectaren illegale plantages in Bolivia, 1.300 hectaren meer dan in 2005.
De toename “wordt waarschijnlijk een bron van spanningen met Brazilië en de Europese Unie”, oordeelt politiek analist en voormalig parlementslid Hugo Carvajal. Bolivia heeft al langer moeilijkheden met de VS omwille van zijn liberale drugsbeleid. President Carlos Mesa (2003-2005) versoepelde onder druk van de cocaboeren de beperkingen op de teelt van coca voor traditioneel gebruik. De huidige president, Evo Morales, is een voormalige leider van de cocaboeren en komt nog meer tegemoet aan de eisen van die invloedrijke groep.
De regering van Morales staat achter een voorstel van de cocaboeren om de oppervlakte voor legale cocateelt uit te breiden tot 20.000 hectaren. Volgens Carvajal dwingen recente inbeslagnames van grote hoeveelheden cocaïne Bolivia er wel toe drastische maatregelen te nemen om de aanvoer van cocabladeren naar de illegale cocaïnelaboratoria te verminderen.
De drugsmaffia heeft een deel van die laboratoria van de tropische cocazones verplaatst naar de hoogvlakten van de Andes en naar de sloppenwijken van El Alto, een enorme voorstad van La Paz.
Bolivia produceert ook steeds meer andere drugs. De Boliviaanse politie nam vorig jaar 139 ton marihuana in beslag, tegen 46 ton in 2005. In de eerste vijf maanden van dit jaar namen de ordediensten al 266 ton drugs in beslag.
De Boliviaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Rada wijst erop dat Bolivia vorig jaar 5.000 hectaren illegale cocaplantages vernietigde en ook de inspanningen opdreef om smokkelnetwerken op te rollen.
Santiago Gutiérrez, een leider van de cocaboeren uit Coroico in de streek Los Yungas, zegt dat de vraag naar cocabladeren voor traditioneel gebruik toeneemt. De prijs voor een zak met 23 kilogram bladeren steeg daardoor sinds vorig jaar van 37 tot 69 euro.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.