Gedwongen islamitische begrafenis veroorzaakt onrust in Maleisië

In Maleisië is opschudding ontstaan over de gedwongen islamitische begrafenis van M. Moorthy, de eerste Maleisische Mount Everest-beklimmer en een geboren hindoe. De civiele rechtbank weigerde de begrafenis tegen te houden, omdat de zaak onder de islamitische Sjaria-wetgeving zou vallen.


Moorthy (36), een nationale held sinds hij in 1997 als eerste Maleisiër de Mount Everest bedwong, overleed op 20 december aan de gevolgen van een verkeersongeluk. Volgens de islamitische autoriteiten zou hij zich tot de islam bekeerd hebben en dus op islamitische wijze begraven moeten worden. Omdat niet bewezen kon worden dat Moorthy zich had bekeerd, werd een Sjaria-rechtbank ingeschakeld om een verklaring te krijgen.

Kaliammal Sinnasamy, de vrouw van Moorthy, beweert echter dat haar man zijn hele leven hindoe is gebleven. Hij dronk alcohol, at varkensvlees en bad tot hindoegoden, zegt ze. Ze zegt ook dat hij zich niet met zijn volle verstand in het ziekenhuis bekeerd kan hebben, omdat hij in coma was na het ongeluk.

Kaliammal vroeg een civiele rechtbank of ze het lichaam van haar man uit het ziekenhuismortuarium mocht halen voor een hindoeïstisch begrafenisritueel. De rechtbank weigerde echter uitspraak te doen in de zaak, omdat het een religieuze kwestie betrof.

Zowel moslims als niet-moslims zijn verontwaardigd over de affaire. Ze vragen zich af wat de vrijheid van godsdienst – ingeschreven in de Maleisische grondwet - voorstelt. Ongeveer 60 procent van de 26 miljoen Maleisiërs is moslim. Tot de religieuze minderheden in Maleisië horen onder meer hindoes, boeddhisten, christenen en sikhs. De officiële religie in het land is echter de islam.

In de jaren tachtig werd het islamitische recht ingevoerd en in 1993 werd de grondwet veranderd, zodat civiele rechtbanken niet meer het laatste woord hebben. Als de wet niet veranderd wordt, dan hebben niet-moslims geen enkele bescherming meer, zegt A. Sivanesan, raadgever van Kaliammal.

De invloedrijke Consultatieve Raad van Boeddhisten, Christenen, Hindoes en Sikhs zegt geschokt te zijn door de kwestie. De raad wil dat de Grondwet gewijzigd wordt, zodat de Hoge Raad het laatste woord krijgt als het gaat om bekeringskwesties.

Volgens analisten stellen islamitische leiders in Maleisië zich sinds de aanslagen van 11 september in de VS harder op, omdat voor hun gevoel de islam onder toenemende druk staat.

Kaliammal is bij een hogere rechtbank in beroep gaan, in de hoop dat die haar toestaat het lichaam van haar man op te graven. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.