Geen ban op buitenlandse arbeiders in Maleisië

De Maleisische minister van Binnenlandse Zaken, Radzi Sheikh Ahmad, meldt dat de geruchten over de ban op werkkrachten uit India en Bangladesh fout zijn.
Tijdens een bezoek van de Indiase minister van Defensie, A K Antony, aan Maleisië, verspreidde het persagentschap Reuters het bericht dat de Maleisische regering voortaan geen arbeiders uit India en Bangladesh meer zou aannemen. Het nieuws zorgde dinsdag (8 januari) voor heel wat protest in India. De Maleisische minister van Werk, Samy Vellu, die op dat moment een conferentie in New Delhi bijwoonde, heeft de berichten onmiddellijk ontkend.

Oude minderheid, nieuwe migranten 


Ongeveer zeven procent van de Maleisische bevolking zijn hindoes wiens voorouders door Britse kolonialen als goedkope werkkrachten geïmporteerd werden. In november 2007 kwam deze minderheidsgroep op straat om te protesteren tegen de discriminatiepolitiek van de Maleisische regering.
Daarnaast werken er heel wat Indiase migranten binnen de bouwsector, informatietechnologie en financiële instellingen. Daarmee zijn deze Indiërs goed voor ongeveer acht procent van de twee miljoen geregistreerde buitenlandse werkkrachten in Maleisië.

Arbeidsmigratie


Op het vlak van arbeidsmigratie heeft Maleisië de laatste jaren een slechte reputatie opgebouwd. Het land kwam in 2007 onder meer onder vuur te liggen door een wetsvoorstel dat de vrijheid van buitenlandse werkkrachten nog meer zou inperken. In het kader van de Internationale Dag van de Migrant op 18 december 2007, bekritiseerde de mensenrechtenorganisatie Amnesty International het Maleisisch beleid onder de slogan ‘Migrantenrechten zijn mensenrechten’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.