Gesubsdidieerde visserij bedreigt visbestanden

De Vietnamese overheid geeft vissers subsidies voor het kopen van krachtigere vissersboten. Op die manier kunnen ze op kortere tijd meer vis vangen. Overbevissing dreigt.
Elke visser die een nieuwe boot koopt van minstens negentig pk, krijgt een jaarlijkse subsidie van 3500 dollar. Dit nieuwe initiatief van de Vietnamese overheid staat in schril contrast met een eerdere belofte om het aantal vissersboten terug te dringen tot minder dan de helft om het probleem van overbevissing aan te pakken.
‘Omdat de Vietnamese visserijsector zwaar lijdt onder de stijgende brandstofprijzen, willen we de vissers een financiëel duwtje in de rug geven. Vele kleine vissersboten blijven immers aan wal omdat de eigenaars zich geen brandstof kunnen veroorloven. Ze mislopen zo hun inkomsten’, zegt minister van Landbouw Nguyen Van Thang in The Voice of Vietnam.

Visserij op sterven na dood


Michael Akster, een maritiem bioloog die advies verleende aan de Vietnamese overheid voor haar visserijbeleid, begrijpt er niets van. ‘De overheid had een plan opgesteld voor het verminderen van het aantal vissersboten met het oog op het herstellen van visbestanden. Vietnam is tenslotte erg afhankelijk van visserij. Het land is de grootste exporteur van zwarte tijgergarnalen ter wereld.’
‘De Vietnamese overheid is duidelijk meer bezorgd om haar visserij-inkomsten dan om duurzame bevissing. Als het aantal vissersboten niet onmiddellijk tot minstens de helft gereduceerd wordt, zullen visbestanden helemaal uitgeput raken. De Vietnamese visserij is op sterven na dood’, zegt ook expert Keith Symington van het World Wildlife Fund (WWF) op The Voice of America.
‘In 2001 kon je met een beuglijn met honderd haken eraan ongeveer 25 kilogram tonijn vissen. Vandaag vang je met diezelfde lijn amper 15 kilo’.

3,8 miljard Europese subsidies


Ook Europa subsidiert de visserijsector zwaar. De EU gaf in 2007 ongeveer 3,8 miljard aan visserijsubsidies uit. Officieel moet het meeste van dit geld geïnvesteerd worden in duurzame bevissing.
‘De Europese landen gebruiken de subsidies vooral voor het uitbreiden van de vissersvloot. Schepen worden uitgerust met zwaardere motoren zodat ze op kortere tijd meer vis kunnen vangen. Dit in combinatie met destructieve vismethodes zoals boomkorvisserij, is nefast voor het leven in zee’, zegt Frank Maes, onderzoeksdirecteur van het Maritiem Instituut van de Universiteit Gent.
De UN Food and Agriculture Organisation (FAO) schat dat wereldwijd 43 miljard euro aan visserijsubsidies worden uitgereikt. Japan krijgt het grootste deel van de koek, gevolgd door Europa en de VS. In Europa krijgt Spanje, de grootste exporteur van vis, de meeste subsidies. Volgens het WWF brengen meer dan de helft van die subsidies het milieu ernstige schade toe. 
‘Vissers moeten dringend duurzamer gaan vissen. Anders zullen bepaalde vissoorten uitsterven waardoor ecosystemen volledig ontregeld zullen raken. Het is nog gissen naar het effect dat dit zal hebben op andere soorten’, zegt Maes.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.