GM-critici lusten protato niet

Indiase wetenschappers hebben door genetische manipulatie een proteïnerijke aardappelvariëteit ontwikkeld, protato genaamd. Het ministerie van wetenschap en technologie gaf groen licht om binnen zes maanden te beginnen met de commerciële aanbouw van het knolgewas, dat werd verrijkt met genen van de vitaminenrijke inheemse bladgroente amarant. Critici van genetische manipulatie stellen dat een betere distributie van de bestaande voorraden een betere oplossing is voor het hongerprobleem in India.

Vandana Shiva van de Research Foundation for Science Technology and Environment (RFSTE) noemt de protato een vorm van boerenbedrog. Eerst ging ‘gouden rijst’ ons verlossen van honger, armoede en blindheid. Nu is de protato de speerpunt in de hongerbestrijding, zegt Shiva. Groenten en fruit vormen een veel betere bron van vitamines als GM-producten. In plaats van aardappelen met genen van de amarant eten mensen dus beter de bladgroente zelf. De Indiase keuken is bovendien rijk aan peulvruchten die een bijzonder goede bron van proteïnen zijn.

Het departement biotechnologie van het ministerie verdedigt de keuze voor GM-gewassen op grond van de stijgende bevolking en de dalende landbouwoppervlakte. Om de bevolking te voeden moet de productie verdubbelen. Daarvoor zijn planten met een hogere voedingswaarde en een betere resistentie nodig. Het departement stapte onlangs in een Zwitsers project ter waarde van 2,2 miljoen euro voor de ontwikkeling van een rijstsoort die rijk is aan vitamine A.

Volgens bio-activist Devinder Sharma staat de Indiase overheid onder sterke druk van de biotechnologische industrie en is de protato een paard van Troje voor andere GM-gewassen. Om te beginnen is er geen voedseltekort in India. 50.000 ton graan ligt weg te rotten in opslagplaatsen omdat het niet tot bij de mensen geraakt. Bovendien zijn de GM-gewassen, ondanks de subsidies, onbetaalbaar voor de mensen die zich op de markt zelfs geen gewone rijst kunnen veroorloven, betoogt Sharma, De honger en ontbering zijn het gevolg van slecht management. Blijkbaar hebben de landbouwwetenschappers de crisis nu pas ontdekt en gaan ze ijverig op zoek naar technologische oplossingen.

India gaf totnogtoe geen genetische gemanipuleerde gewassen vrij voor consumptie. Een lading van 10.000 ton GM-soja werd teruggestuurd onder druk van milieugroepen. Volgens het RFSTE gaat de beslissing over de protato dan ook in tegen de gangbare voorschriften. De organisatie stapte eerder al naar het Hooggerechtshof met een klacht over proefnemingen in openlucht met gemanipuleerde katoenplanten van biotechgigant Monsanto.

Ranjit Devraj

xml=3

ref: ap dv en he

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.