Google investeert in "onuitputtelijke" aardenergie

De internetgigant Google investeert bijna zeven miljoen euro in EGS, een nieuwe technologie die volgens het bedrijf toelaat zowat overal ter wereld stroom op te wekken dankzij de warmte van de aardkorst.
Het geld gaat naar het project “Renewable Energy Less Than Coal” (RE

Onuitputtelijke energiebron


Geothermische energie, de warmte van de aarde, levert nu al stroom op in plaatsen waar toegang is tot warm onderaards water, zoals de geisers in IJsland, maar ook in Californië, Italië, Mexico en Indonesië. Maar het potentieel van de nieuwste geothermische techniek, EGS of “enhanced geothermal system”, is veel groter: de technologie kan zowat overal gebruikt worden om stroom op te wekken.
Google beroept zich op een recent rapport van het Amerikaanse Ministerie van Energie en het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT). Daarin stellen de auteurs dat enome hoeveelheden stroom tegen een concurrentiële prijs gegenereerd kunnen worden met een “redelijke investering in onderzoek en ontwikkeling’’. Volgens het MIT kan de omzetting van 2 procent van de hitte van de aardkorst tussen drie en tien kilometer onder de VS maar liefst 2.500 keer de huidige energiebehoefte van het land dekken.
EGS maakt geen gebruik van natuurlijke voorraden stoom of heet water, maar creëert die zelf. Eerst wordt er een diepe schacht geboord om de hete rotsbodem te bereiken. Die wordt verbrijzeld om een systeem van barsten en scheuren te creëren, waar vervolgens water doorheen gevoerd wordt. De stoom die daardoor ontstaat, wordt gebruikt in een conventionele turbine om elektriciteit op te wekken. Het condensatiewater wordt vervolgens opnieuw naar de diepte gevoerd om weer op te warmen.

Bewustmaking


Google hoopt dat de technologie niet enkel profiteert van de financiële steun, maar ook van meer aandacht op het politieke niveau. Het bedrijf roept de Amerikaanse beleidsmakers op om een agressiever beleid te voeren om andere naties bij te benen op het vlak van hernieuwbare energie. Dat moet volgens de zoekgigant onder meer door belastingsvoordelen en meer steun voor onderzoek en ontwikkeling.
Met de investering in geothermische energie is het bedrijf niet aan zijn proefstuk toe. Eerder investeerde Google al in baanbrekende technologieën om wind- en zonne-energie beter te benutten en in onderzoek naar elektronische vormen van energietransport.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.