Goudmijngigant krijgt verbod gletsjers te verhuizen

Toen het Canadese mijnbedrijf Barrick Gold bekendmaakte dat het drie gletsjers op de Chileens-Argentijnse grens zou verhuizen om de immense goudader eronder te ontginnen, ontlokte dat wereldwijd kritiek. Woensdag gaf de Chileense overheid groen licht voor het mijnbouwproject, op voorwaarde dat de gletsjers blijven waar ze zijn.




De gletsjers Toro I, Toro II en Espenanza mogen niet worden verhuisd. Al het mogelijke moet worden gedaan om de flora en de fauna te beschermen. En alle afval moet naar behoren worden behandeld, zegt de Chileense regering. Maar Barrick Gold mag wel een mijn aanleggen in de Huascovallei waar ze liggen. Met die beslissing maakte de Chileense regionale milieucommissie Corema woensdag een voorlopig einde aan de controverse tussen milieuactivisten en het Canadese mijnbouwbedrijf.

Op zo’n 4.600 meter boven zeeniveau op de grens tussen Chili en Argentinië, ligt waarschijnlijk een van de grootste onontgonnen goudaders ter wereld, met een mogelijke opbrengst van 600.000 ton. Der ontginning zal 1,5 miljard dollar gaan kosten.

Vlak na de beslissing kwam een honderdtal mensen uit protest op straat. De mijn gaat ernstige schade toebrengen aan het ecosysteem omdat de chemicaliën zowel de rivier de Huasco als de ondergrondse waterbronnen zullen vervuilen, zegt Antonia Fortt, een ingenieur in de milieukunde bij Oceana, een milieuorganisatie die zich tegen het project verzet. Ook Bernardo Reyes van het instituut voor politieke ecologie is niet gelukkig met de beslissing omdat hij vreest voor de watervoorziening van de bevolking in de vallei. Maar hij is wel blij dat aan de gletsjers niet geraakt mag worden.

“Er is geen garantie dat de gletsjers bewaard zullen blijven”, zegt César López van het Comité voor de Bescherming van de Huascovallei. Ze zijn nu al achteruitgegaan door de wegen die Barrick Gold de laatste maanden heeft aangelegd en de andere werken die ze aan het uitvoeren zijn.

Het Canadese bedrijf heeft vroeger verklaard dat ondergrondse mijnbouw niet economisch haalbaar zou zijn op deze plek. Het bedrijf wou een open mijn aanleggen, en dus moesten de gletsjers wijken.

Beide partijen hebben 30 dagen om tegen de beslissing van Corema in beroep te gaan. Het Comité voor de Bescherming van de Huascovallei heeft al gezegd dat het al het mogelijke zal blijven doen om het project tegen te houden. Barrick Gold heeft nog niet gerept over een mogelijk beroep.

De pas verkozen toekomstige Chileense president Michelle Bachelet heeft tijdens haar verkiezingscampagne beloofd dat ze de verwijdering of vernietiging van gletsjers in Chili niet zou toestaan, een duidelijke toespeling op het project van Barrick Gold. (ADR/MM)

http://oceana.org/index.php?id=851

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.