Grieks drama bereikt dieptepunt

Bij een algemene staking in Griekenland zijn woensdag minstens drie doden gevallen bij rellen. De Grieken komen op straat tegen de forse bezuinigingen van de overheid. Sinds de financiële crisis zit het land immers in zwaar weer: een overzicht.
  • by apαs Protesten in Griekenland by apαs

November 2007: Arm en hoge schulden


Uit een onderzoek in opdracht van het Griekse ministerie voor Economie blijkt één derde van de Grieken dicht bij of onder de armoedegrens van 470 euro per maand te leven. De laatste jaren blijken veel Griekse gezinnen bovendien afhankelijk geworden van laagdrempelig krediet door agressieve banken. De hoge schulden leiden tot een algemeen gevoel van sociale onveiligheid.

December 2008: Rellen in Griekenland


De straten in Griekenland zijn dagenlang het toneel van rellen. Jonge betogers plunderden winkels, staken gebouwen in brand en richtten tal van vernielingen om hun diepe onvrede te uiten over de situatie in het land. Bij een confrontatie tussen de politie en jongeren wordt de 15-jarige Alexandros Grigoropoulos doodgeschoten door de politie. Ineens werd zichtbaar waartoe economische problemen en recessie kunnen leiden.

Februari 2009: Economische malaise treft Griekenland


De Europese Commissie waarschuwt voor een lange periode zonder economische groei en toenemende werkloosheid met meer dan tien procent. Er is geen ruimte voor het politieke gemanoeuvreer waarmee de Griekse overheid doorgaans reageert op Europese controle en raadgeving.

Oktober 2009: 12,7% begrotingstekort


In oktober vorig jaar maakte de nieuwe regering-Papandreou bekend dat het Griekse begrotingstekort niet 3,7 procent bedroeg, maar 12,7 procent. Het land moet daarom tientallen miljarden bezuinigen.

December 2009: rating verlaagd


Verschillende ratingbureau’s (bedrijven die de kredietwaardigheid van overheden, bedrijven,… beoordelen) zoals Fitch Ratings en Standard and Poor’s, schroeven de kredietwaardigheid van Griekenland terug van A- naar BBB+. Eind april 2010 verlaagt Standard and Poor’s nog verder de Griekse rating tot BBB-.

Maart 2010: Forse bezuinigingen


De Griekse regering kondigt forse bezuinigingen aan: de btw stijgt met twee procentpunten, de accijnzen op brandstof, tabak en alcohol gaan de hoogte in, de pensioenleeftijd wordt met twee jaar opgetrokken, de weddes van ambtenaren teruggeschroefd en ambtenaren die met pensioen gaan, worden niet langer vervangen.

2 mei 2010: Griekenland vraagt steun


Griekenland vraagt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank om de hulpmechanismen te activeren die de maanden daarvoor moeizaam tot stand zijn gekomen. Begin mei gaan de EU en het IMF akkoord met een hulppakket ter waarde van 110 miljard euro, verspreid over drie jaar, waarvan 80 miljard euro van de eurozone komt en 30 miljard euro van het IMF.

5 mei 2010: Doden bij algemene staking


In Griekenland vindt een algemene staking plaats tegen de forse bezuinigingsplannen van de regering, ambtenaren leggen 48 uur het werk neer en tienduizenden demonstranten trekken door de straten van Athene. Bij de protesten breken rellen uit wanneer betogers een bank in brand steken met molotovcocktails. Zeker drie mensen komen daarbij om het leven. Op 24 februari en op 11 maart vonden al eerder algemene stakingen plaats.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.