Grootouders maken schoolkinderen warm voor literatuur

Meer dan tweehonderdduizend Argentijnse schoolkinderen komen op een wel heel bijzondere wijze in contact met literatuur. Grootvaders en grootmoeders komen in hun klas verhalen vertellen.
Het idee ontstond acht jaar geleden in Resistencia, hoofdstad van de arme provincie Chaco, in het noordoosten van het land. De Stichting Mempo Giardinelli, genoemd naar een Argentijns auteur, stuurt daar nu al zestig grootmoeders op pad via het project Abuelas Cuentacuentos (Grootmoeders-Vertellers). Zestienduizend leerlingen, van kleuter- tot middelbaar onderwijs, krijgen elke week een ander verhaal van hen te horen.

Vorig jaar besloot het Argentijnse ministerie van Onderwijs een gelijkaardig project te lanceren, met de hulp van Mempo Giardinelli. Meer dan zevenhonderd vrijwilligers lezen nu voor aan tweehonderdduizend kinderen in zestig steden in verschillende delen van het land.

“Ze zijn zo lief en ze kijken met zoveel verwachting naar ons uit”, zegt Federica Orellana, 73 jaar, die dit al sinds 2004 doet. “Als er eens een week vakantie is en ik ga niet… dan missen ze me. En wanneer ik dan terugkom, dan roepen ze ‘oma, oma’ en hebben ze me allerlei dingen te vertellen, ze brengen me hun boekjes en willen dat ik langer blijf dan ik kan.”

Zestig procent van de mensen in de regio is arm, zegt Natalia Porta López, coördinator van Abuelas Cuentacuentos. Voor duizenden kinderen is zijn de verhalen “geestelijk voedsel”. “Velen hebben geen bed, nachttafel, boeken of een grootmoeder die zich ’s avonds bij hen zet om hen een verhaal voor te lezen.”

Opgeleid



De vrouwen lezen verhalen en gedichten voor, zowel van Argentijnse als van buitenlandse auteurs, zowel klassieke als hedendaagse literatuur. “De vrouwen worden opgeleid door mensen die in kinderliteratuur gespecialiseerd zijn”, zegt Porta. “Ze krijgen onder meer advies over hoe ze hun stem moeten gebruiken en welke bewegingen ze kunnen maken.”

De voorlezers gaan ook naar weeshuizen, kinderziekenhuizen, rusthuizen, blindeninstellingen en gevangenissen, maar de scholen blijven hun voornaamste actieterrein.

Het project van de Stichting Mempo Giardinelli kreeg al verscheidene prijzen, onder meer van de VN-cultuurorganisatie Unesco. Deze maand is het ook een van de negentien finalisten voor de wedstrijd Ervaringen in Sociale Vernieuwing van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal), eveneens een VN-organisatie.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.