"Gsm-fabrikanten moeten groener produceren"

De groene gsm, die vrij is van giftige stoffen en grotendeels gemaakt is uit recycleerbare of biologisch afbreekbare materialen, laat op zich wachten. De technologie en de materialen zijn beschikbaar, maar de meeste fabrikanten snappen niet dat de consument duurzamere toestellen wil, blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau ABI Research.
Mobiele telefoons zijn een snel groeiende bron van elektronisch afval. Elk jaar worden zo’n 150 miljoen telefoons afgedankt. Daarvan wordt amper 5 procent gerecycleerd of ecologisch verantwoord verwerkt. De fabrikanten hebben in de voorbije jaren weliswaar het gebruik van giftige stoffen in hun apparaten verminderd, maar ze deden dat enkel omdat de wetgeving ze daartoe verplichtte. De producenten beslisten bijvoorbeeld pas na nieuwe Europese wetgeving om zware metalen, pvc en broomhoudende vlamvertragers uit hun toestellen te weren.
Toch kunnen de fabrikanten volgens het onderzoeksbureau nog heel wat meer doen om hun producten duurzamer te maken. Ze kunnen overschakelen op andere materialen, zoals bioplastics (plastic op plantaardige basis), en grootschalige recyclageprogramma’s opzetten. Want de consument zit wel degelijk te wachten op groenere toestellen, zegt ABI Research. Het bureau verwijst naar een studie van Nokia zelf, waarin 76 procent van de respondenten zegt liever toestellen te kopen van een fabrikant die in hun ogen ecologisch verantwoord produceert.
Samsung, Nokia en Sony Ericsson zijn het actiefst op het gebied van duurzame gsm’s. Samsung spant de kroon omdat het dit jaar drie modellen uitbracht met een behuizing op basis van maïs. Nokia en Sony Ericsson beperken zich voorlopig tot prototypes en goede bedoelingen. Zo stelde Nokia een prototype voor dat gemaakt was uit gerecycleerde blikjes, plastic flessen en autobanden. Sony Ericsson werkt naar eigen zeggen aan een programma dat de nadruk legt op een verbeterd stroomverbruik en bioplastics.
De drie fabrikanten zijn niet toevallig ook bij de koplopers in het klassement dat de milieuorganisatie Greenpeace opstelde. Daarin krijgen elektronicafabrikanten een score op basis van hun gebruik van giftige stoffen en recyclagebeleid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.