Handel tussen India en Mercosur heeft enorm groeipotentieel

De handel tussen het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur en India kan binnen afzienbare tijd verzestienvoudigen als beide partijen alle kansen grijpen die zich aandienen. Dat zegt Rubens Ricupero, de Braziliaanse voorzitter van de VN-Conferentie voor Handel en Ontwikkeling (Unctad). India en de Mercosur hebben in elk geval al de eerste stappen gezet om die droom werkelijkheid te doen worden.
Mario Osava


Volgens een studie van de Unctad kunnen de lidstaten van de Mercosur - Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay - hun export naar India opdrijven tot 13,6 miljard dollar, terwijl India in de omgekeerde richting aan een totaal van 12,7 miljard dollar zou kunnen komen. Die prognoses zijn gebaseerd op de evolutie van de handel tussen de twee partners tussen 2000 en 2002 en de ontwikkeling van de vraag in India en de Mercosur. In 2002 was de handel tussen de twee partners volgens de statistici van het Zuid-Amerikaanse handelsblok slechts 1,8 miljard dollar waard; de Indiase statistieken komen zelfs maar aan 1,3 miljard. India neemt niet meer dan 1,2 procent van de totale import van de Mercosur voor zijn rekening, en omgekeerd ligt het aandeel niet hoger.

Dat India (een markt van meer dan een miljard mensen) en de Mercosur (225 miljoen inwoners) beter kunnen is een vaststelling die ook de deelnemers aan een forum over regionalisering en Zuid-Zuidsamenwerking in Rio de Janeiro woensdag maakten. Maar er zijn wel veel obstakels te overwinnen. Ondernemers in India en de Mercosur kennen elkaar niet goed, werken in andere talen en schrikken terug voor de aanzienlijke transportkosten tussen de twee regio’s. Dan zijn er nog ingewikkelde en tijdrovende douaneformaliteiten en de moeilijkheid om de gedurfde expansie in andere continenten te financieren.

Maar aan die problemen wordt gewerkt. Er is onder meer een grote Indiase delegatie neergestreken in Rio de Janeiro voor de Week van de Buitenlandse Handel, één van de evenementen die de Unctad-conferentie inluiden die op 13 juni in Rio van start gaat. Volgens Yogendra Modi, de voorzitter van de Federatie van de Indiase Kamers van Koophandel en Industrie, biedt het bezoek Indiase ondernemers en hun mogelijke zakenpartners uit de Mercosur de kans elkaar te leren kennen en beter te begrijpen. Er zullen ook gesprekken gevoerd worden over maatregelen die de handel kunnen bevorderen - bijvoorbeeld een versoepeling van de voorwaarden om exportkredieten los te krijgen. Modi hoopt ook investeerders uit de Mercosur warm te maken voor Indiase projecten.

Ook de regeringen doen hun duit in het zakje. India en de Mercosur hebben in januari een akkoord getekend om hun onderlinge handel via tariefverlagingen te stimuleren. Ze hopen nu overeenstemming te bereiken over een lijst van 700 tot 800 producten waarvoor de tolmuren tussen beide partijen kunnen afgebouwd worden.

Sommige Braziliaanse ondernemers maken zich wel zorgen over de negatieve effecten van de toenemende handel met India. De Braziliaanse uitvoer naar India bestaat maar voor 27 procent uit nijverheidsgoederen. Brazilië dreigt vastgespijkerd te worden op de rol van grondstoffenleverancier. Met de export daarvan is het minst te verdienen. Omgekeerd bestaat bijna 60 procent van de Indiase export naar Brazilië uit industriegoederen. Grondstoffen maken maar vijf procent uit van de Indiase exportkorf in de Mercosur. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.