“Het geweld tegen vrouwen in Congo is je reinste barbarij” (Charles Michel)

Het geweld tegen vrouwen in de Congolese provincies Noord- en Zuid-Kivu is je reinste ‘barbarij’. Dat heeft de Belgische minister van ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) gezegd tijdens zijn bezoek aan de hoofdstad van Noord-Kivu, Goma, waar maandag de vredesconferentie over Oost-Congo wordt afgerond.
  • SA In het vluchtelingenkamp van Buhimba leven 16.400 Congolezen in rieten hutjes SA
Die moet de vechtende partijen in de woelige Kivu-provincies dichter bijeen brengen. Plunderingen, verkrachtingen en moorden zijn er schering en inslag. Michel noemde de humanitaire situatie er “gravissime, inqualifiable, innomable’.
Vredesconferentie eindigt maandag
Eén van de heikele punten in het verzoeningsproces is de vraag om amnestie voor de dissidente generaal Laurent Nkunda. Die controleert, net als andere gewapende groepen zoals het Rwandese FDLR of de plaatselijke mayi mayi, delen van de Kivu-provincies. Onlangs heeft Nkunda de Congolese strijdkrachten een smadelijke nederlaag toegebracht. Een andere optie dan praten is er dus niet. De mede door België gefinancierde vredesconferentie moet de strijdende partijen opnieuw verzoenen.
Zondag werd nog ijverig gewerkt aan de  eindresoluties, maar voorzitter ‘abbé Malu Malu’, is voorzichtig positief. ‘Er is openlijk gediscussieerd en alle partijen hebben uit het hart gesproken. Wanneer mensen hun hart openen, komt men tot solide oplossingen. Uit deze conferentie zullen concrete acties voortvloeien, met mecanismen voor uitvoering én opvolging’.
‘Horror’
Door het geweld in Kivu alleen zijn zeker al 800.000 Congolezen op de dool. Minister Michel bezocht zondag een opvangkamp in Buhimba, één van de vier ‘officiële’ kampementen rond Goma. In Buhimba zitten minstens 16.400 ontheemden. De rieten hutjes zijn er bedekt met een plastic zeil en geregistreerde bewoners krijgen water, eten en medicijnen. Een minderheid van de kinderen kan er ook naar school. “De situatie van vrouwen en meisjes in de Kivu is de uiterste horror”, zei Michel na zijn bezoek aan Goma. “Erger is er niet”. In het vluchtelingenkamp kreeg hij onder meer verhalen te horen over vaders die gedwongen werden hun eigen dochters te verkrachten.
Euro’s voor vrouwen
Michel beloofde het geweld tegen vrouwen op de internationale agenda te zetten en kondigde in dit kader ook vers geld aan voor twee ontwikkelingssamenwerkingsprogramma’s. België doet een bijkomende bijdrage van jaarlijks 1,2 miljoen euro aan een lopend VN-programma rond medische, psychologische en juridische omkadering van verkrachte vrouwen.
Michel sponsort ook het project Inuka van de Belgische vzw ‘En avant les enfants’, waarvoor hij bijna 400.000 euro opzij zet in 2008-2009. Michel ging na een kort onderhoud met de Congolese president Joseph Kabila ook even kijken in de frisse houten huisjes van het Inuka-opvangtehuis in Goma. Er verblijven momenteel 53 weeskinderen en ontheemden, bijna allen zijn meisjes.
Meisjes verkracht in vluchtelingenkamp
In de Kivu wordt het verkrachten en verminken van vrouwen als oorlogswapen gebruikt, maar ook kampbewoners bezondigen zich eraan. Tijdens het bezoek van de minister aan het Inuka-opvangtehuis vertelt een meisje van 13 jaar oud hoe ze door kampbewoners overweldigd werd, toen ze de boer op ging om brandhout te verkopen. Vier van de zowat vijftig jonge bewoonsters van de Inuka-home zijn in het verleden verkracht, door medebewoners van een vluchtelingenkamp.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.