Hevige gevechten in Nigerdelta gaan derde dag in

De Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta (MEND) heeft zondag de oorlog verklaard aan een speciale legereenheid en aan de olie-industrie in de regio. De laatste dagen zijn er verschillende olie-installaties aangevallen.
“MEND herhaalt zijn vorige oproepen aan alle werknemers in de hele Nigerdelta om de oliefaciliteiten onmiddellijk te verlaten en de productie stop te zetten. Anders zullen ze zichzelf te verwijten hebben,” wist MEND in een e-mailbericht te melden. MEND verwijt de Joint Task Force, een speciale legereenheid in het gebied, ook luchtaanvallen op hun basissen te hebben uitgevoerd.

‘Zware verliezen’


Luitenant-kolonel Sagir Musa, woordvoerder van de JTF, zei dat militanten in ongeveer tien motorboten het oliestation in Alakiri aangevallen hebben. Nadien ontstond er brand. “De aanval duurde meer dan een uur. Dynamiet en bommen werden massaal gebruikt,” zei Musa, “maar de situatie is nu onder controle.”
Van regeringszijde werd er gesproken over “zware verliezen voor de militanten” en “geen gedode soldaten”. “Tenminste 22 soldaten en zeven anderen zijn gedood sinds zaterdag,” klonk het van de kant van MEND.
MEND heeft de laatste drie dagen ook een olieplatform van Chevron en pijplijnen en een gasinstallatie van Shell aangevallen. Chevron heeft de aanval op zijn olieplatform bevestigd.
Jomo Gbomo, de woordvoerder van de militanten, zei dat de operatie zou blijven duren totdat de Nigeriaanse regering zou inzien dat vrede in de Nigerdelta het gevolg is van gerechtigheid, respect en dialoog.

‘Het witte goud’


Als gevolg van de hernieuwde vijandigheden deed het Ijaw Nationale Congres (INC), een gematigde organisatie die de Ijaw vertegenwoordigt, een oproep aan beide partijen. De Ijaw is een volk van ongeveer tien miljoen mensen die in de regio wonen. Het INC riep de federale overheid op de JTF te ontmantelen en de militanten zich te onthouden van verder geweld om de situatie niet te verergeren.
Professor Kimse Okoko, INC-president, beschreef de JTF als een bezettingsmacht die van geen nut was in de Nigerdelta en die niet geholpen heeft de vrede te herstellen.
MEND is slechts een van de gewapende groeperingen die opereren in de verarmde regio. Buiten olie-installaties saboteren worden ook buitenlandse werknemers gekidnapt. In de regio worden gekidnapte buitenlanders ‘het witte goud’ genoemd. Alhoewel de regio grotendeels verantwoordelijk is voor het spekken van de kas van de overheid blijven armoede en corruptie de regio teisteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.