Hi-tech toilet in opmars in Japan

Van eenvoudige hurktoiletten tot high-techvoorzieningen die meer op de cockpit van een vliegtuig lijken. Japanse toiletten maakten in enkele decennia tijd een revolutionaire ontwikkeling door. In de nieuwste designs is zelfs de mogelijkheid opgenomen je bloeddruk te meten.
Taboes rond bepaalde lichaamsfuncties zorgden er jarenlang voor dat toiletten zo onzichtbaar mogelijk werden gehouden of zelfs buitenshuis. Ook in luxueuze hotels is het soms voor buitenlandse gasten moeilijk om het kleinste kamertje te vinden. Maar die schroom is langzaam aan het verminderen.
“De Japanners realiseren zich dat de oude gewoonte om het gesprek over het toilet te vermijden alleen maar leidt tot vieze buitentoiletten. Tegenwoordig heeft het toilet in Japanse huizen een prominente plaats”, zegt Koo Ue, woordvoerder van de Japanse Toiletassociatie (JTA).
Volgens Ue weerspiegelt de huidige trend de Japanse fascinatie voor een schone en gezonde levensstijl. De inhaalslag ging snel. Ue en anderen die waterclosets gekoppeld aan rioleringen promoten, melden een snelle vooruitgang. Het gebruik van het WC ligt volgens de Japanse Rioolassociatie rond 88 procent, veel hoger dan de 50 procent van nog maar tien jaar geleden.
De toiletten zelf maakten ook een ontwikkeling door. Ze werden uitgerust met verwarmde zittingen, bidetfuncties en een indrukwekkend aantal technische snufjes die de gebruiker verwennen met waterdouches en föhns die het gebruik van toiletpapier overbodig maken.
Een grote toiletproducent, Toto Ltd, loopt voorop in de industrie. De laatste designs van slimme toiletten, de Z-Serie, combineren het nu standaard bidet-toilet met nieuwe technologie waarmee onder meer de bloeddruk kan worden gemeten en urinetests kunnen worden gedaan.
“Het nieuwste Toto-toilet, dat gezondheidsgegevens bijhoudt, is heel erg gewild bij eigenaren van nieuwe huizen en dure hotels”, zegt Chino, woordvoerder van Daiwa Huizen, een groot huisvestingsbedrijf.
De hoge prijzen van de hi-techtoiletten, tussen 2.500 en 3.600 euro exclusief hoge installatiekosten, schrikken de nieuwe huiseigenaren niet af. Chino beweert dat de trend laat zien hoezeer het toilet in aanzien is gestegen.
Maar die verandering kwam niet vanzelf. Atsushi Kato, expert in sanitaire kwesties die lange tijd heeft gelobbyd voor betere sanitaire voorzieningen in het land, zegt dat de ontwikkeling begon met de groei van de economie in jaren zeventig en tachtig.
“De mensen konden daardoor betere huishoudelijke apparaten kopen, zoals koelkasten en wasmachines. In die tijd probeerden wij de overheid te overtuigen van het belang van betere sanitaire voorzieningen. Voorlichting aan het publiek heeft voor een belangrijk deel bijgedragen aan het succes van nu”, legt hij uit.
De JTA geeft nog steeds seminars en workshops waarin een verband wordt gelegd tussen gezondheid en schone toiletten. Het gebruik van spoelwater in toiletten was in de Japanse cultuur ongebruikelijk, zegt Kato. De methode raakte echter snel ingeburgerd nadat mensen er de voordelen van zagen.
Een belangrijk onderdeel van het voorlichtingsprogramma is de instelling van een Japanse Toiletdag, jaarlijks op 10 november. Dergelijke initiatieven helpen de Japanners hun schroom te overwinnen als toiletbezoek ter sprake komt.
Ondanks de vooruitgang en het enthousiasme over de high-tech, heeft 30 procent van de Japanners volgens het ministerie van Bouw nog geen op het riool aangesloten watercloset. Om te komen tot een dekking van 100 procent, zegt Kato, moet eerst de overheid ervan overtuigd worden dat meer geld nodig is voor sanitaire voorzieningen op het platteland. Daar wonen weinig mensen en vaak zijn zij al wat ouder. Zij geven de voorkeur aan de verouderde buitentoiletten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.